Na školním statku v Humpolci mají nejen koně a krávy, ale i lamy a pávy

23. listopad 2017
Česko – země neznámá

Město Humpolec na Vysočině je známé jako dějiště Zlaté podkovy, tedy závodů v jezdeckém sportu. Je tam ale také Zemědělská akademie, která kromě koňáků učí i farmáře nebo chovatele psů. Škola má na okraji města směrem na Světlou nad Sázavou svůj statek, který je otevřený i široké veřejnosti. Kromě tradičních hospodářských zvířat tam chovají i lamy.

Školní statek humpolecké zemědělské akademie stojí jen pár desítek metrů od závodiště Zlaté podkovy. Chovají tam přes třicet koní, takže je celkem jisté, že na koně při procházce po statku nebo po závodišti narazíte určitě. V areálu statku se to příliš neliší od jiných podobných zařízení. Jsou tu kravíny, vepřín, ale také klec s pávy a výběh s lamami.

„Jsou tady celkem spokojené, máme je tu asi dvanáct roků,“ říká o dvou lamách ve výběhu ošetřovatel Stanislav Čech. „V Peru lamy používají dokonce někdy jako psy na hlídání stáda,“ dodává s tím, že častěji se ale chovají pro jejich nádhernou vlnu.

Tady v Humpolci už lamy dokonce dvakrát vyvedly mladé. Zvířata jsou plachá a pohladit se přes ohradu nenechají. Ošetřovatel navíc dodává, že lamy dokážou pěkně plivat, když se jim něco nelíbí.

Ve velké voliéře žijí na statku i pávi. Volný pohyb už po nedávných zkušenostech ale nemají. „To jsme zkusili jednou a dopadlo to špatně. Za tři dny zmizeli,“ říká Stanislav Čech. Okrasní ptáci totiž vylétávali na blízké vysoké stromy. Pávi jsou prý ale nejkrásnější na jaře. Teď na podzim byste na nich krásná barevná péra hledali marně. Ve voliéře se procházejí s holými brky v ocasech.

Areál humpoleckého statku je otevřený nepřetržitě, takže na procházku je tam možné zajít kdykoli. Ekonom statku Jiří Klubal ale upozorňuje, že veřejnost nesmí vstupovat do objektů. To znamená například dovnitř do kravína nebo do stájí ke koním. Zvířata se také nesmí krmit. Koně, krávy, ale i čerstvě narozená telata jsou však většinou k vidění i venku.

Lamy na školním statku v Humpolci

Do budoucna připravují na statku novinku. „Mělo by se vybudovat centrum drobnochovu, což je jakási ukázková stáj,“ říká Jiří Klubal s tím, že lidé tak budou mít možnost vidět ukázky jednotlivých plemen zvířat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.