Na svahu Kleti visí na stromě v lese Modrý obraz. Připomíná smrt hajného

3. červenec 2017
Česko – země neznámá

Co byste si pomysleli, kdybyste šli lesem a najednou uviděli na stromě obraz? Přesně tohle se vám může stát na vrchu Kleti nedaleko Českého Krumlova, kde visí takzvaný Modrý obraz. Malba na dřevu se skutečným dřevěným křížem je posazená na blankytně sytě modrém pozadí. Zobrazuje ukřižovaného Krista.

Modrý obraz není žádná miniatura. Na výšku má přes dva metry. Visí na statném stromě bezmála tři metry nad zemí. Místnímu rozcestí se také říká U modrého Pánaboha.

„V roce 1787 tady pytláci pověsili knížecího schwarzenberského hajného hlavou do mraveniště a ten pak zemřel," ozřejmil původ obrazu Jan Mejzlík, který je spolu s Václavem Bürgerem a Jiřím Bártou kleťským patriotem a zároveň členem Společnosti Žebříkového kamene. Ve svém volném čase se starají nezištně o podobná místa na tomto nejvyšším vrcholu Blanského lesa. V roce 2013 společně s Lesy České republiky obraz sundali z borovice, na níž visel nejméně od roku 1910.

„Bylo nutné obraz zrestaurovat, ale především najít pro něj nové místo. Ta původní borovice byla totiž ve špatném stavu a hrozilo, že spadne. Tím by se poničil i obraz," doplnil Václav Bürger.

Od Lesů České republiky dostali patrioti tip na nový strom, asi padesát metrů od původního místa. Mezitím obraz odvezli do restaurátorské dílny. O jeho citlivou obnovu se postarali další patrioti, tentokrát krumlovští. Byli to dnes už nežijící Alexandr Jegorov a Václav Bedřich.

Lidé se o místo, kde obraz nyní visí, starají jaksi sami od sebe. Postupem času se stal Modrý obraz orientačním bodem, rozcestím, které se dostalo do širokého povědomí, ale i místem pro odpočinek a tiché zamyšlení. Modrý obraz se renovace dočkal už několikrát. A to v letech 1876, 1897, 1923 a 1998. Data jsou napsána na zadní straně desky.

Monumentální modrý obraz na památku zabitého hajného

Na rozcestí se křižuje modrá značka Klubu českých turistů, naučná stezka Granátník a cyklotrasy č. 1166, 1169. Je tady i turistický přístřešek, kde si můžete odpočinout. Severně od rozcestí, vpravo od cyklotrasy 1169 se ve vzdálenosti 150 a 300 metrů najdete dokonce i dvě studánky.

Pokud byste se k obrazu chtěli vydat, je nejlepší se v Českém Krumlově poptat na cestu do osady Vyšný. Potom vyjeďte nahoru do kopců směrem na Kleť. Ve Vyšným ale musíte auto odstavit a lesem už jít dál pěšky. Pořád nahoru. Pokud nebudete vědět, určitě vás nasměruje někdo z místních. Ale v těchto místech už byste měli narazit na směrové ukazatele.

Spustit audio