Na Točníku si můžete místní netopýry prohlížet zblízka díky speciální kameře

25. květen 2016
Česko – země neznámá

Při pohledu na mohutný hrad Točník ve středních Čechách si člověk s úžasem klade otázku, jak je možné, že ho dokázali postavit za necelé čtyři roky. Vznikl na vrchu kopce Točníku a dodnes k němu vede původní točitá cesta, která vede krásnou přírodou a díky které dostal kopec Točník své jméno.

Václav IV. se pro nové sídlo v blízkosti Berouna rozhodl poté, co vyhořel jeho oblíbený hrad Žebrák, stojící jen sto metrů od něj. Na Točníku je možné obdivovat řadu stavebních novinek své doby, včetně moderního ústředního topení. Točník je ale také v centru zájmu ochránců přírody. Hrad si totiž oblíbila početná kolonie netopýra velkého. Koncem května je k návštěvě netopýrů ideální čas.

Netopýři se na Točníku usídlili v točitém schodišti, které prochází všemi patry hradu. Když otevřete dveře ke schodišti nedaleko místní kaple, máte početnou netopýří kolonii skoro na dosah ruky, nacházejí se totiž v tu chvíli necelý metr od vás.

Kolonie čítá na 300 samiček. Netopýři se páří v říjnu. Poté se vývoj plodu v těle matky zastaví do doby, než si samička najde vhodné podmínky pro hnízdění, což bývá zkraje jara.

Sklepení hradu Točník

Netopýři patří mezi chráněné živočichy, a tak nesmí být ani tady na Točníku rušeni. Proto zde vymysleli skvělý způsob, jak si netopýry mohou užít i návštěvníci. Ve sklepě je umístěna velká obrazovka, na kterou je díky speciální kameře přenášen detailní záběr netopýrů, včetně zvuků.

V kolonii je stále pohyb. Netopýři se totiž kvůli udržování teploty pravidelně střídají v centru seskupení a přelétávají postupně na okraj hnízda, aby se ochladili. A na své místo pouští naopak ty, kteří se potřebují ohřát.

Na jaře vyvádějí netopýří samičky své mladé. Návštěvu netopýrů na Točníku si tak užijete především koncem května, kdy je ideální čas pro pozorování mláďat. Je to doslova boj o přežití, v noci zůstávají totiž v hnízdě sama a musí udržovat svoji teplotu. A čekat na samičky, až se vrátí s potravou.

Spustit audio