Na úbočí Prašivé vznikla studánka s lahodnou vodou. Postavili ji šikovní senioři

3. červenec 2017
Česko – země neznámá

V lese z úbočí hory Prašivé v Beskydech vyvěral pramen odjakživa. Voda byla křišťálově čistá, chladivá a chutná. Chodila k němu ale pít jen lesní zvěř. V zimě dělal navíc nespoutaný pramínek starosti lidem. Stékal totiž na asfaltovou silnici a namrzal. Lidé z osady Kamenité tak neměli do svých domovů zrovna bezpečnou cestu.

Parta nadšených seniorů ze vsi se proto dala do plánování. Nikdo z nich sice neměl se stavbou studánky zkušenost, ale lidé z vesnice jsou praktičtí a šikovní. V čele mají všeuměla, Emila Kamenského, a tak se dobrá věc musela podařit.

Pramen nejdřív svedli do betonové skruže. Z ní vychází ocelovou trubkou voda, která vtéká do dřevěného korýtka. Zatím provizorního. Na dvorku pana Kamenského už vzniká mnohem delší, třímetrové dubové koryto, z něhož budou moci pít i zvířata. Poutníci si mohou nabrat do hrnečku čistou vodu prýštící rovnou z trubky.

Místo, kde se nově vybudovaná studánka nachází, je hojně navštěvované. Najdete ho poblíž asfaltové silnice, vyhlášené místní hospody a také kolem ní vede jedna z cest, po které lze dojít na Prašivou.

Děti vyrobily dva zelené strážce pramene

Kromě toho senioři postavili dřevěný stůl s lavičkami pro chvíle odpočinku. Děti z Vyšních Lhot zase vyrobily dva zelené vodníčky, kteří pramen stráží. A na poklopu od skruže se vrší pyramidy z kamení, které stavějí turisté. A do budoucna možná přibude obraz či soška nějakého patrona. Zda to bude svatý Antonín Paduánský, kterému je zasvěcen kostel na Prašivé, či svatá Hedvika, na kterou mají ve Vyšních Lhotách posvícení, se zatím neví.

Spustit audio