Na Valašsku kouřili nejen muži. Historii fajfek odhaluje Muzeum dýmkařství v Kelči

26. leden 2018
Česko – země neznámá

Město Kelč na Vsetínsku proslulo výrobou dřevěných fajfek. Zašlou slávu městečka připomíná expozice věnovaná právě kelčskému dýmkařství. Ovšem zrod i zánik tohoto, pro město významného řemesla zahaluje hustý oblak dýmu.

Kelč leží zhruba 11 kilometrů západně od Valašského Meziříčí na rozhraní Hané a Valašska v záhorské pahorkatině. První písemná zmínka o Kelči pochází z roku 1131. Expozice věnovaná zdejšímu dýmkařství chce nejen oprášit zašlou slávu řemesla, ale i připomenout zajímavosti dýmkařství jako takového. Kelčské fajfky se totiž vyvážely nejen do všech koutů českých zemí, ale také do Rakouska, Polska nebo Uher. Zdejší dýmkař Pajdla je exportoval dokonce až do USA. Jedna z dodávek údajně ztroskotala na slavné lodi Titanic.

Zlatá léta zažívalo kelčské fajfkářství od 60. let 19. století do první světové války, poté výroba pozvolna upadala. A po druhé světové válce zanikla úplně. Místní fajfkáři vyráběli pestrou škálu různých druhů dýmek pojmenovaných třeba podle tvaru, jako například rybí ocas, kozí brada, kozí míšek anebo baňačka, nebo podle místa, kam se dodávaly. Takže jste mohli narazit na vídeňky, uherky, slovenky, znojemky a jiné.

„Je zajímavé, že na Valašsku nekouřili jenom muži, ale také dospělé ženy. Svobodné ženy ale kouřit nesměly,“ říká Milada Fohlerová, kurátorka a etnografka z Muzea regionu Valašsko ze Vsetína.

Pokud vás tedy láká svět modravého dýmu, expozici si při návštěvě Vsetínska nenechte ujít. Těšit se můžete na širokou paletu především kelčských dýmek. K vidění jsou ale i dýmky vyráběné na jiném místě. Fajfky „valašky“ jsou vykládané perletí. Dýmky pěnovky v tomto regionu sice nezhotovované, ale kuřáky používané se vyrábějí ze vzácného nerostu sépiolitu. A prohlédnout si můžete i hliněné dýmky „gypsovky“ nebo porcelánky. Navíc lze omrknout zrekonstruované fajfkářské dílny, kde mají nejrůznější nástroje nezbytné k výrobě dýmek.

Město Kelč na Vsetínsku proslulo výrobou dřevěných fajfek

Prostřednictvím informačních panelů se spoustou fotografií se můžete vydat na dlouhou cestu, kterou dýmka jako nástroj ke kouření tabáku za dobu své existence urazila, na pouť, jež započala u amerických Indiánů před 3000 lety a zakotvila právě v malém městečku Kelč. Expozice se nachází v budově penzionu Kelč 290 a je přístupná každou středu od 15 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio