Na vrch Kozinec vede uzounká lesní cesta, která skutečně připomíná kozí hřbet

25. září 2017
Česko – země neznámá

Vrch Kozinec leží v podhůří Orlických hor mezi Žamberkem a Letohradem. I když nepatří se svou výškou 544 metrů nad mořem zrovna k velehorám, nabízí krásné výhledy. A také trochu dobrodružství, protože na jeho vrchol vede velmi úzká pěšina nad příkrými srázy, které ji lemují z obou stran.

Pravdou je, že vrch Kozinec leží tak trochu ve stínu nedalekého, legendami opředeného kopce Žampachu, na kterém stojí pozůstatky středověkého hradu. Vyplatí se ale procházka k oběma vrcholům.

Kozinec je jen o dva metry nižší než Žampach. Jeho geografický vrchol se nachází ve výšce 544 metrů nad mořem a nově na něm přibyla vrcholová kniha. Informační ceduli o Kozinci, jeho výjimečnosti i místní fauně najdete jen o kousek níž. Jde o první z 12 zastavení písecké Pěší trasy, která prochází krajinou okolo obce Písečná a vesnicí samotnou.

Na vrchol Kozince vede žlutě značená turistická trasa. Nejkratší je cesta z obce Hejnice. Kdo chce stoupat po skutečné kozí stezce, měl by se na Kozinec vydat z obce Písečné. Cesta se vine nejdřív po polní cestě mezi loukami a pastvinami, kde pravděpodobně uvidíte pasoucí se stádo krav. S přibývajícími metry a výškou se vám otevře krásný výhled do krajiny, na podhůří Orlických hor, Suchý vrch, Bukovou horu a pohoří Králického Sněžníku.

Na okraji lesa se pohodlná polní cesta začíná zužovat a asi po půl kilometru se mění v kamenitou úzkou pěšinku. Skutečně připomíná ostrý kozí hřbet. Opatrnost je tedy na místě. Po obou jejích stranách totiž svah padá ostře dolů.

Kozí stezka, která pravděpodobně dala vzniknout i názvu vrchu, je dlouhá necelý kilometr a občas na ní narazíte na překážku. Nejčastěji spadlý buk, protože na Kozinci převažují právě bukové lesy. Na vyhlídkové plošině se můžete posadit a odpočinout si. Místo si oblíbili nejen turisté, ale také rogalisté a příznivci paraglidingu, kteří odtud startují.

Z vrcholu Kozince uvidíte Orlické hory i pohoří Králický Sněžník

Text na jednom ze zastavení Pěší trasy Písečnou vás pod vrcholem Kozince seznámí s historií a legendami místa, kterému se říká Kněžovky. Poblíž rostou lípy, u kterých je křížek. Připomíná událost, která naštěstí dobře dopadla. V roce 1935 tu totiž dva plně naložené vozy brambor přejely malé dítě, které ovšem přežilo bez újmy na zdraví.

autor: BRA
Spustit audio