Na Vyhlídku se v Nové Vsi chodilo odjakživa. Dnes tam navíc stojí rozhledna

9. listopad 2017
Česko – země neznámá

Název místa Na Vyhlídce není náhodný. Nová Ves je totiž jednou z nejvýše položených vesnic na Bruntálsku. A z kopce, na kterém stojí a který se tyčí do nadmořské výšky 845 metrů, je úchvatný výhled na velikány Nízkého Jeseníku i do údolí. Kromě toho zde stojí oblíbená výletní restaurace zvaná Na Vyhlídce. Za Němců se jí říkalo Diettrichův hostinec.

O výstavbě rozhledny přemýšleli lidé z Dolní Moravice, pod kterou nyní Nová Ves patří, dlouho. A rovnou se rozhodli, že to nebude obyčejná stavba. Chtěli, aby turistům nabídla něco víc. Pohodlné zázemí, trochu vzdělání, trochu kultury a v neposlední řadě útočiště před zimní nepohodou. Lokalita Na Vyhlídce leží totiž na frekventované běžkařské trase. Stavět se začalo v dubnu 2013. A 29. května 2014 už na rozhlednu stoupali první návštěvníci.

Osmiboká vyhlídková věž se tyčí do výšky 31 metrů. Kdo se chce dostat po točitém schodišti až na vyhlídkovou plošinu, musí zdolat 164 schodů, a pak se ocitne ve výšce 27,5 metru. Železobetonový tubus šestipatrové rozhledny je obložený modřínovým dřevem. A to je třeba jednou za čas natřít. O tuto povinnost se přihlásili místní hasiči. Za odměnu jim byla věnována jedna z místností v přízemí věže, kde mají malé muzeum. Místnost vedle je pak zaměřená na historii Nové Vsi.

Kromě malého muzea se návštěvníci vyhlídkové věže mohou pokochat expozicemi umístěnými v jednotlivých patrech. Ty seznamují například s přírodou Jesenicka, s nerostným bohatstvím či s památnými stromy Dolní Moravice.

Součástí stálé expozice je i připomenutí historie místních hasičů. Ne náhodou, právě hasiči si dali závazek, že budou udržovat vnější dřevěný plášť věže

V adventní době se zde místní lidé scházejí na koncertech. Otevřené schodiště totiž nabízí neopakovatelný akustický zážitek. A každoročně v říjnu se koná závod v běhu do schodů. Schválně si můžete zkusit, zda překonáte rekord z loňského ročníku, kdy místní fotbalista zdolal 164 schodů za 24,5 vteřiny.

Vyhlídková věž v Nové Vsi je otevřena v době letních prázdnin denně od 11 do 18 hodin. Od dubna do října pak ve stejné časy o víkendech a od listopadu do března od 11 do 16 hodin.

Spustit audio