Na Vysočině mají rozhlednu Mařenku. Jsou z ní vidět rakouské Alpy a za větru zpívá

27. červen 2017
Česko – země neznámá

Občas se vyplatí trochu se zapotit a vyšlápnout si na nějaký kopec. Zvlášť pokud na něm stojí rozhledna. Klidně se pak můžete mrknout, co se děje v sousedním státě. Na Vysočině, uprostřed lesů mezi obcemi Štěměchy, Předín, Lesná a Římov, je vrch Mařenka, na kterém od roku 2012 stojí stejnojmenná rozhledna. A prý jsou z ní vidět Alpy.

Na rozhlednu Mařenku je nejlepší vyrazit ze Štěměch. U obecního úřadu mají parkoviště a také první dřevěnou šipku s nápisem rozhledna. Odtud vede cesta do osady Dašov, kde můžete navštívit zachovalý vodní mlýn, který má dokonce funkční mlýnské kolo. Z Dašova půjdete lesem po modré turistické značce. Pěší túra je dlouhá čtyři kilometry. Na Mařenku vede i cyklostezka. Navazuje na silnici Římov - Bítovánky a má označení 5216.

Rozhledna Mařenka stojí na stejnojmenném vrchu od roku 2012, ale není první. V roce 1941 tu německé Luftwaffe nechaly postavit konstrukci, kterou ovšem v 50. letech zničila bouře. Od té doby stál na vrchu jen dřevěný trojhran, který chránil trigonometrický bod. Tento bod v podobě jakéhosi betonového obelisku dnes stojí kousek od paty nové rozhledny.

Nová rozhledna má půdorys sférického trojúhelníku. Má tak připomínat tvar ochranných věží starých hradů. Základna věže je betonová, obložená kamenem. Na ní pak stojí dřevěná konstrukce s kovovým schodištěm. Rozhledna je vysoká 32,5 metru a vyhlídková plošina je v 28 metrech, nahoru vede 156 schodů.

Na zábradlí vyhlídkové plošiny jsou po celém obvodu připevněné fotografie s vyznačenými nejatraktivnějšími místy. Jsou odtud vidět nejen významné vrcholy Vysočiny jako Javořice, Křemešník, Čeřínek nebo Žďárské vrchy, ale například i Pálava, věže dukovanské jaderné elektrárny a dokonce vrcholky Alp. Na ně ale musíte mít opravdu výbornou viditelnost. Štěměšským návštěvníkům se podařilo je zahlédnout a máme je vyfocené na obecních stránkách,“ říká bývalá starostka Štěměch Marie Báňová.

Základna rozhledny je betonová, obložená kamenem

Rozhledna Mařenka je otevřená po celý rok a je jen na úvaze návštěvníka, jestli se nahoru vydá za nepříznivého počasí. Je ale třeba říct, že dobrá viditelnost bývá za silného mrazu a při větru prý rozhledna dokonce zpívá. „Slyšela jsem to a myslela jsem si, že někde hraje obecní rozhlas,“ potvrzuje Marie Báňová.

Vedle rozhledny najdete lavičky se stolky, stojany na kola, informační tabule a ohniště. V kovové schránce se stříškou je dokonce vrcholová kniha, do které může každý popsat své dojmy z vyhlídky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.