Na zámečku v Jablonném kdysi odpočívali poštovní kurýři. Dnes slouží výstavám

8. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Velmi nenápadně stojí v ulici Zdislavy z Lemberka v Jablonném lovecký zámeček Pachtů z Rájova. Budova má přitom za sebou bohatou a zajímavou historii. Původně měla být sídlem nadlesního, později se z ní stala stanice jízdní pošty. Pamětní desky připomínají vzácné návštěvy, třeba císaře Josefa II. nebo Napoleona I.

Poštovní stanice byla v Jablonném zřízena kvůli výhodné poloze zámečku. „Zámeček ležel při významné obchodní stezce, která vedla z Prahy do Žitavy právě přes Jablonné, takže se to hodilo,“ říká historik Jaroslav Slabý.

Pošta ale dříve nesloužila pouze k doručování zásilek, ale i k dopravě osob. „Zámožnější šlechtici, když potřebovali poslat nějaký dopis, nespoléhali se jen na poštu, ale zaplatili si i nějakého kurýra,“ vysvětluje historik z Jablonného v Podještědí. Stanice jízdní pošty, kde si mohli cestující na dlouhé cestě také odpočinout, vznikla dekretem Marie Terezie v roce 1751. Poslední poštmistr úřadoval na zámečku do roku 1897, poté se úřad přesunul do budovy současné pošty.

V budově zůstalo sídlo Okresní hospodářské záložny a četnické stanice. Od roku 1948 se do prostor přestěhovala mateřská školka, po roce 1973 je využívaly děti k mimoškolním aktivitám. V současné době zámeček vlastní město. Po rekonstrukci slouží k příležitostným výstavám, koncertům nebo schůzkám městských spolků, v přízemí je cukrárna.

Zámeček hostil hned několik významných osobností, což připomínají dvě pamětní desky umístěné na přední straně budovy

Zámeček v Jablonném v historii hostil hned několik významných osobností, což připomínají dvě pamětní desky umístěné na přední straně budovy. Dva dny tu měl například strávit císař Josef II., jeden letní den tu v roce 1813 prožil i Napoleon Bonaparte. Jeho dalším cílem byla bitva u Lipska.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio