Na zámku ve Velkém Meziříčí objevili při renovaci vzácnou fresku ze 14. století

12. říjen 2017
Česko – země neznámá

Muzeum ve Velkém Meziříčí sídlí v prostorách tamního zámku. Plánování stavebních úprav odhalilo na zdech rytířského sálu vzácné, velmi staré fresky, které se teprve letos představily široké veřejnosti. Návštěva muzea se proto vyplatí i tomu, kdo v něm už někdy dříve byl.

„Majitelé chtěli v roce 2010 provést nějaké stavební úpravy, a když se v rytířském sále takříkajíc koplo do zdi, objevila se koňská kopyta. Dříve se tušilo, že by tam něco mohlo být, ale teprve tyto zamýšlené úpravy přinesly velké překvapení,“ říká lektorka muzea Lucie Pavelcová.

Místo očekávané rozsáhlé výzdoby na celé jedné stěně se objevily fresky dokonce na třech stěnách sálu. Historický výzkum a přípravné práce na restaurování památky trvaly následujících šest let, v dubnu roku 2016 se začalo s restaurováním a v roce 2017 mohlo muzeum ukázat fresku veřejnosti.

Rytířský sál zdobí rozsáhlá freska znázorňující legendu o svaté Markétě, která pochází přibližně z roku 1320. Na protější straně je na zdi znázorněn rytířský souboj. Větší část se nedochovala, protože ke stěně byl později přistaven komín, který malbu porušil.

„Na levé straně vidíme rytíře Černého v souboji s rytířem z Meziříčí, který se zachoval ve větší části, a nese ve štítu erb pánů z Meziříčí ve stejném barevném provedení, jako má město v současné době,“ popisuje Lucie Pavelcová. „Tři a půl metru vysoká figura je svatý Kryštof, který nese na ramenou malého Ježíška. Nejstarší jsou rytíři datující se do úplného počátku 14. století.“

V Muzeu Velké Meziříčí najdete i historické artefakty ze středověku, nálezy keramiky z dob, kdy se město budovalo. Ve dvou patrech muzea jsou dále k vidění klasické šlechtické salóny se zámeckými interiéry a v nejvyšším patře sídlí muzejní expozice.

Zámek ve Velkém Meziříčí

V muzeu se můžete proměnit v detektivy

Druhý výstavní sál muzea nabízí návštěvníkům v současné době možnost stát se asistentem slavného prvorepublikového detektiva, a to na putovní výstavě nazvané „Rada Vacátko zasahuje aneb Hříšní lidé města pražského“. Přináší detaily ze zákulisí natáčení slavného seriálu a zároveň dělá z příchozích detektivy.

Návštěvníci postupně projdou jídelnou, ložnicí, policejní stanicí, kuchyní, kavárnou, lékařskou ordinací a nakonec obývacím pokojem pana továrníka

„Na výstavě se seznámíte se čtyřmi hlavními postavami televizního seriálu, uvidíte originální kostýmy, které herci po dobu natáčení nosili na sobě, a připomenete si všechny epizody. Dozvíte se také, jak fungovala policie za první republiky,“ popisuje Lucie Pavelcová.

Návštěvníci postupně projdou jídelnou, ložnicí, policejní stanicí, kuchyní, kavárnou, lékařskou ordinací a nakonec obývacím pokojem pana továrníka. A hned na začátku zjistí, co se stalo. „Po večeři na velké přátelské sešlosti je nalezen pan továrník Skalský probodnutý nožem ve skříni,“ uvádí případ vraždy Lucie Pavelcová. Vedle figuríny mrtvoly leží i zakrvavený nůž. Na každém dalším stanovišti je pak popsáno, co přesně se stalo, výčet svědků a jejich detailní výpovědi.

V případu hraje velkou roli diktafon. Podezřelí jsou nejen členové rodiny továrníka Skalského a služebnictvo, ale i jeho přátelé. Je nutné pátrat v minulosti – co se stalo s továrníkovou ženou? Proč odešel zahradník a proč byl zahradní altán zničen? Inspektor Bouše má podezření, ale rada Vacátko se záhadně usmívá. Na závěrečném setkání všech zúčastněných podezřelých odhalí vraha i jeho motivy. Našli jste ho také? Detektivní případ máte šanci rozluštit do 29. října 2017.

autor: dak
Spustit audio