Na zlínském zámku můžete na vlastní kůži zažít nelehký život v dobách středověku

17. listopad 2017
Česko – země neznámá

V prostorách zlínského zámku právě probíhá interaktivní výstava nazvaná Expedice středověk. Připravilo ji sdružení Inspirace Zlín ve spolupráci s Moravským zemským muzeem. Zážitková výstava přenáší návštěvníky od období temného středověku.

Na vlastní kůži si tak mohou vyzkoušet, jak se tehdy žilo na hradě nebo na bitevním poli. K dispozici jsou repliky dobových oděvů, předměty ze středověké kuchyně, hudební nástroje, hry, pomůcky útrpného práva, zemědělské nářadí a mnohé další exponáty.

Na téměř všechny vystavené předměty si mohou příchozí sáhnout, vše se dá vyzkoušet. Na malé bojovníky čeká dokonce osedlaný kůň pro turnajové rytíře v životní velikosti, napodobeniny středověkých zbraní a zbrojí a také fragment husitské vozové hradby. Zajímavá je i středověká kuchyně. A také část, která poodhaluje řeholní život v klášteře.

Výstavou provádí lektoři v dobových kostýmech. Atmosféra je navíc umocněna středověkou hudbou. Připraveno je také mnoho doplňujících informací, pracovních listů a úkolů. „Děti si mohou například vyzkoušet psaní husím brkem. Připravenou pro ně máme jako předlohu středověkou abecedu. A pak také různé vystřihovánky hradů a rytířů či omalovánky s tématikou středověku,“ popisuje organizátorka výstavy Věra Stojarová.

Protože se akce odehrává ve Zlíně, jsou do expozice zakomponovány také informace týkající se středověkého Zlína, jako například jeho historie, zlínského zámku a další zajímavosti. Interaktivní výstava pro malé i velké návštěvníky nazvaná „Expedice středověk“ potrvá na zlínském zámku do 30. listopadu.

Expedice středověk Zlín
autor: Saskia Mišová
Spustit audio