Nad Náčkovicemi stojí Víťova rozhledna. Nabízí výhled s netradiční perspektivou

24. leden 2018
Česko – země neznámá

Na návrší v Náčkovicích to pěkně fouká. Krásné výhledy zajišťuje nejenom vítr, ale také Víťova rozhledna. V zimě se na okolních pláních prohánějí běžkaři, v létě si od ní mohou turisté po rovině dojít k dominantě Českého středohoří – vysílači na Bukové hoře.

Víťova rozhledna sice funguje jako vysílač, ale podmínkou od začátku bylo, že musí být přístupná turistům. Ve výšce 616 metrů nad mořem se otevřelai na jaře roku 2004 a už zdálky je dobře viditelná.

Unikátní stavba architekta Martina Gabriela má spodní část obezděnou přírodním kamenem a z ní vyrůstá dřevem opláštěná železná konstrukce. Ve spodní obezděné části je telekomunikační zázemí. Vysílač tu má i integrovaný záchranný systém Ústeckého kraje.

Kdo vystoupá po 45 železných schodech, získá z ochozu Verneřické pohoří jako dlani. Nejblíž se nachází Buková hora, která z této perspektivy skoro vypadá, že stojí na rovině. Hezky je vidět také Sedlo. A dopřát si můžeme i pohled na královnu Českého středohoří, Milešovku. Při dobré viditelnosti zahlédnete dokonce Říp, Bezděz a Ještěd. Ovšem skvělý výhled se nabízí už od paty rozhledny. Krásné jsou prý zejména východy a západy slunce.

Prostorné louky kolem rozhledny a téměř nikdy neutichající vítr jsou ideální podmínky pro pouštění draků. Na rozlehlých pláních mají své tratě také běžkaři. Zkusit si můžete ale třeba paragliding. Jednou za měsíc tu probíhá radioamatérské soutěž.

Spustit audio