Nad Supíkovicemi stojí Krasohledna. Vidět z ní můžete až do Polska

27. listopad 2018
Česko – země neznámá

Jesenicko bylo odpradávna krajem dalekých výhledů. Nejstarší rozhledny zde vyrostly už v předminulém století. Mnohé zanikly, jiné se podařilo po letech obnovit. Na úbočí kopce Křemenáč nad Supíkovicemi ale vznikla vyhlídka na místě, kde nikdy doposud nestála. Výhled napovídá, že to byla rozhodně škoda.

Za rozhlednou stojí místní okrašlovací spolek Krasohled o.p.s. I proto se vyhlídce někdy říká Krasohledna. Jejími staviteli byli hlavně nadšenci ze spolku, kteří si vystačili s místními surovinami a nářadím, které měl každý doma. Jak hrdě připomínají, na stavbu nedostali žádnou dotaci. „Možná právě proto je z ní tak hezký výhled,“ podotýká předseda spolku Vladislav Jankes.

Samotná stavba připomíná velký posed, na který se lidé dostanou po lávce z prudkého svahu za vyhlídkou. Ta totiž leží na úbočí kopce Křemenáč, nikoliv na jeho vrcholu. Na něj nevedou žádné cesty a byl by problém tam vyhlídku postavit. Ke stavbě se využila lesácká přibližovací cesta vedoucí po vrstevnici ve výšce cca 660 metrů

Jméno dal vyhlídce samotný vrchol. Dnes sice na mapách najdeme jméno Křemenáč a výšku 735 metrů, kdysi se ale této hoře říkalo Hemberk. Spolu s Nízkou horou (551 m) to jsou poslední výběžky Sokolího hřbetu před rozsáhlou polskou rovinou.

Možná uvidíte i Prudnik a Opole

I když je panorama Krasohledny omezeno jen pohledem k severu a východu, stojí za to. Uvidíte údolí řeky Bělé, jako na dlani odtud máte Písečnou, Supíkovice, Široký Brod nebo Mikulovice. Hradbu naproti připomíná masív Zlatohorské hornatiny s Příčnou horou a také Zlatý chlum s typickou rozhlednou. Při dobrém počasí můžete vidět až do Polska. Hladinu jezer narušují štíhlé věže chrámu v Nyse a Otmuchově či zubaté cimbuří Otmuchovského zámku a věže kostela v Kałkowě. Za opravdu dobré viditelnosti lze spatřit i Prudnik a výjimečně Opole.

Supíkovice samozřejmě jsou z rozhledny postavené tamními nadšenci jako na dlani

Na vyhlídku je to také pěkná procházka. Dá se tam vystoupat po modré turistické trase z Písečné, nebo po zelené stezce vedoucí ze Supíkovic. Výstup na Krasohlednu navíc může být jen počátek kvalitní túry. Pokračujete-li dále po modré, zavede vás lesnatou krajinou Rychlebských hor až do oblasti pramenů nad jesenickými lázněmi.

Na rozhlednu se ovšem dá dojet i na kole, byť sem nevede oficiální cyklotrasa. Asi nejlepší volba pro bikery je žlutou trasou od rozcestí Pod Křemenáčem. I odsud se pak dá pokračovat k rozcestí U Divoké svině a pak po lesní asfaltce až do Nové Červené Vody, případně na základnu Rychlebských stezek. Zde jen pozor na sestup s kolem od Liščí seče k rozcestí Pod Bílými kameny, který je opravdu hodně příkrý.

autor: kbz
Spustit audio