Nad Velkými Pavlovicemi se vypíná rozhledna. Má tvar starobylého keře vinné révy

31. červenec 2017
Česko – země neznámá

Nepřehlédnutelnou dominantou jednoho z vršků u Velkých Pavlovic je rozhledna tvořená štíhlou kovovou konstrukcí. Na vrchol se můžete dostat díky točitému schodišti, které podepírají dlouhé masivní dřevěné kůly.

„Nosná konstrukce je ocelová a kůly zamezují horní plošině, aby se kývala do stran. Hlavně ale mají kůly estetickou funkci. Tak, jak jsou postavené, znázorňují starý keř révy vinné. Dřív se totiž vinná réva pěstovala takzvaně na kůl, kdy se pruty révy vinuly okolo kolku. A tato podoba byla projektantem zapracována do naší rozhledny,“ popisuje starosta Velkých Pavlovic Jiří Otřel.

Tvar rozhledny není náhodný, Velké Pavlovice jsou proslulým vinařským centrem. Z vrchu proto uvidíte nekonečné okolní vinohrady, a to až desítky kilometrů daleko. Vinice ale sahají až přímo k rozhledně, takže turisté mohou často sledovat pěstitele révy přímo při práci na vinicích.

„Za dobré viditelnosti je možné se pokochat vzadu v dálce pohledem na masiv Bílých Karpat. Za pozornost určitě stojí například dominanta Lednice, tedy čerstvě opravený Minaret. Vidět je také Pálava anebo nedaleká největší tuzemská vinařská obec Velké Bílovice,“ upřesňuje starosta. Rozhled po krajině navíc návštěvníkům usnadní velký dalekohled instalovaný u paty rozhledny Slunečná.

Hned vedle rozhledny najdou turisté také zázemí, které jim výrazně zpříjemní výlet. Je tu posezení, prodejna suvenýrů i vinotéka anebo WC. Vše je navíc vybudované ve stylu slováckých vinných sklepů. Občerstvení ocení hlavně cykloturisté, kteří sem přijedou po jedné ze dvou cyklostezek. Cestou nahoru musí zdolat nezanedbatelné výškové převýšení a pocit žízně jistě zintenzivní skutečnost, že se do kopce často opírají sluneční paprsky.

Zázemí pro turisty dostalo od architekta podobu vinných sklepů

„Kopec s rozhlednou se šplhá do výšky 225 metrů nad mořem. Vyhlídková plošina je 15 metrů nad terénem, celková výška rozhledny je 18,5 metru. Rozhlednu podepírá devět dvacetimetrových kůlů. Na příští rok chytáme rekonstrukci těchto podpěr, takže rozhledna bude zase o něco krásnější,“ dodává starosta Otřel.

autor: hon
Spustit audio