Nadšenec ze Skalska si na vlastní zahradě vybudoval železnici. A občas někoho sveze

28. červen 2017
Česko – země neznámá

Ve středních Čechách nedaleko Mladé Boleslavi leží malá vesnička Skalsko, ve které žije milovník parních strojů Petr Vidner. A protože je do nich opravdu hodně zapálený, postavil si na vlastní zahradě železnici. A několikrát do roka otevírá své království veřejnosti.

Petr Vidner je zubní lékař, který pochází z Radimovic u Sychrova. Kousek od domu měli železnici, tunel a velký most, a tak se tam jako dítě chodil dívat na parní vlaky. Těmi také jezdil s rodiči k babičce do Mšena u Mělníka, takže přestupovali v Turnově a Mladé Boleslavi. Vlakem se nacestoval hodně. Nejvíc ho ale oslovily parní stroje.

Dnes žije ve Skalsku u Mladé Boleslavi, kde si na poměrně rozlehlé zahradě začal v roce 2007 budovat vlastní železnici. A trvalo mu to celých pět let. Jeho zahradní železniční okruh měří 350 metrů, ale koleje mají celkem půl kilometru. Železnice vede přes vodní nádrž s železným mostem, kolem upravených rozkvetlých záhonků a vzrostlých stromů.

Zmenšenou parní lokomotivu, která vozí vláček s návštěvníky, si Petr Vidner sám konstrukčně sestavil. Několik dalších lidí mu ji pak čtyři roky pomáhalo sestavit. Lokomotiva váží 110 kilogramů, má jednu koňskou sílu a uveze až osm dospělých lidí. Na půl dne ježdění spotřebuje asi 10 kilogramů uhlí a 60 litrů vody.

Dráha vede také přes vodu

Ve své sbírce má Petr Vidner ještě dalších zhruba 30 parních a motorových strojů, např. lokomobilu k parní mlátičce, dva historické traktory a také modely.

Několikrát do roka otevírá Petr Vidner Malou dráhu Skalsko pro veřejnost. Nejbližší termín je v sobotu 1. července, další potom až v září.

Spustit audio