Národní přírodní památka Pastviště U Fínů je díky člověku plná vzácných rostlin

7. červenec 2016
Česko – země neznámá

Ne všechno, co lidé v přírodě v minulosti udělali, bylo špatné. Například částečným vykácením souvislých lesů se u nás začalo dařit světlomilným rostlinám. A i díky tomu je ve střední Evropě tak rozmanitá fauna a flóra. Ukázkovým místem spolupráce člověka a přírody je Národní přírodní památka Pastviště U Fínů.

Svažité louky se nacházejí nedaleko Sušice na Klatovsku v Pošumaví. Národní přírodní památka byla vyhlášena už v roce 1985. Dnes se tu dá napočítat přibližně 22 druhů vzácných rostlin. Ve svahu se odpradávna hospodařilo úplně jednoduše. Postupné kosení luk v kombinaci se spásáním travin stádem ovcí. Žádné traktory ani mechanizace, žádná chemie.

A právě proto se tu vyvinul rozmanitý život. Právem je Národní přírodní památka Pastviště U Fínů nazývána rájem botaniků. Pokochat se pohledem na kvetoucí rostliny a nabrat síly do dalších rušných dnů tu ale mohou i naprostí laici.

Dnes chráněné svažité louky byly v minulosti odvodňovány pomocí ručně udržovaných stroužek, které se stékaly v takzvané pramenné míse. Ta je také druhově nejcennějším a nejrozmanitějším místem.

Švihlík krutiklas a dalších dvacet vzácných rostlin

V pramenné míse roste například kruštík bahenní nebo masožravé rostliny - tučnice obecná a rosnatka okrouhlolistá. Opravdovou celebritou rostlinné říše je ovšem rostlina s honosným latinským názvem Spiranthes spiralis.

Národní přírodní památka Pastviště U Fínů

Česky už její název tak honosně nezní - švihlík krutiklas. Jeho květy jsou specificky zkroucené, takže jméno má opravdu výstižné. Švihlík krutiklas roste jen tady a v lokalitě Národní přírodní památky Švařec na Ždársku.

Pokud byste chtěli vidět švihlík krutiklas v květu, je nejlepším obdobím přelom srpna a září. Ať už sem ale přijedete v létě kdykoli, vždycky se tu můžete pokochat krásně rozkvetlými loukami, pasoucími se ovcemi a krásnými šumavskými kopci na obzoru.

Pastviště U Fínů je také domovem více než 75 živočišných druhů. Od žab přes ještěrky až po ptáky. Pastvišti U Fínů dala název rodina původních obyvatel usedlosti přímo nad pastvinami.

autor: Pavel Halla
Spustit audio