Natáčení pohádky Anděl Páně 2 změnilo nádvoří ledečského hradu k nepoznání

25. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Pohádka Anděl Páně 2 měla v kinech premiéru v prosinci 2016. Režisér Jiří Strach si kromě Českého Krumlova vybral jako exteriéry i hrad, který se tyčí na kopci nad městem Ledeč nad Sázavou. Ostatně, o Ledči se někdy říká, že je to malý Český Krumlov. Filmaři sice na hradě nebydleli, ale trávili tam celé dny a nádvoří změnili skoro k nepoznání.

„Bylo to úžasný! Filmaře jsme tady měli pomalu měsíc,“ vzpomíná s nadšením v hlase kastelán hradu Ledeč nad Sázavou Luděk Šíma. Na horním nádvoří vybudovali kašnu a tam, kde jsou ve zdech velké oblouky, vznikly krámky. „Tady byla velká tržnice, masné krámy, cukrárna, apatyka,“ doplňuje kastelán. V interiérech se pohádka nenatáčela, ale využili je maskéři a kostyméři.

V pohádce si zahrála coby komparz asi stovka obyvatel Ledče napříč generacemi. Nebylo to pro ně nic nového, protože od devadesátých let se na hradě natáčí poměrně často. „Točila se tu i Kletba bratří Grimmů, Faust a také pan Depardieu tady hrál,“ vyjmenovává kastelán. Na režiséra Jiřího Stracha bude ale vzpomínat nejradši. „Byl tady obrovský chaos a pan režisér Strach, klobouk dolů, ten to zvládal naprosto bravurně a s naprostým klidem,“ chválí Luděk Šíma.

Filmové kulisy zaplnily nejen horní, ale i dolní hradní nádvoří. Na tom dokonce vyrostl celý umělý dům. Kastelán Luděk Šíma vzpomíná, jak si fotografoval jednotlivé fáze budování domu. A některé filmové kulisy na hradě dokonce zůstaly.

„Nechali jsme si v bastionu takové přístřešky, stavbičky vesnického charakteru,“ říká kastelán. Na malém dvorku stojí otevřený přístřešek a jakási kůlna, které na první pohled vypadají, jako by tady stály dlouhá léta. „Tady se natáčela scéna, kdy chytili Anežku a věšeli ji na hák,“ popisuje kastelán.

Filmové kulisy zaplnily nejen horní, ale i dolní hradní nádvoří

Při bližším pohledu poznáte, že je bouda postavená z nových prken, které imitují starou patinu. Když se dveře kůlny otevřou, je vidět jen hrubou stavbu z neohoblovaných prken, napříč zpevněnou dalšími prkny. Výplň oken tvoří jen promaštěný papír. Kastelán původně plánoval, že by tam choval ovce, ale odborníci mu to vymluvili s prozaickým vysvětlením. Hradní dvorek by byl plný bobků.

Krásné vzpomínky mají Ledečtí i na herce, obzvlášť na ústřední dvojici anděla a čerta v podání Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka. „Jak hrají ve filmu, tak to vypadalo i při natáčení. Pánové jsou stejní hračičkové,“ směje se kastelán.

Spustit audio