Naučná stezka s Bílou paní vede na zříceninu hradu Cimburk. Je obklopená pověstmi a sochami

21. červen 2018
Česko – země neznámá

Nad Městečkem Trnávka na Svitavsku stojí zřícenina hradu Cimburk. Je opředená různými pověstmi, a tak obec dostala nápad, že by je měla turistům přiblížit. Nechala proto udělat naučnou stezku s několika zastaveními. Na každém odpočinkovém místě je nejen lavička, ale i socha postavy z některé z pověstí. Popis děje je napsán na velkých dřevěných tabulích.

Jedna z nich například vypráví příběh, kdy před třemi sty lety procházel při západu slunce po prašné cestě k Moravské Třebové urostlý pocestný. Vtom spatřil na cimbuří hradu bíle oděnou dívku, která přízračně bledými prsty hrála na harfu a zpívala smutnou píseň.

Líbezné zjevení přimělo mladíka vystoupat na kopec a zeptat se pěvkyně, co ji trápí. Dívka pravila: „Byl jsi vyvolen za mého vysvoboditele, na kterého čekám už sto let. Jen v tento jediný den se mohu zjevit v lidské podobě, po dlouhý čas jsem zakleta v odporné stvoření. Cítíš-li se dost silný na to, abys příšeru, kterou zítra ráno uvidíš sedět na tomto kameni, políbil, budu vysvobozena.“ Pocestný přislíbil. Když ale druhý den přišel, aby slib vyplnil, uviděl na kameni strašlivou obludu, vyděsil se a dal se na útěk.

Naučná stezka s Bílou paní má šest zastavení a je vhodná i pro méně zdatné turisty. Začíná na návsi a její cíl je na zřícenině hradu Cimburk. Ten na kopci nad obcí nechal postavit ve 13. století Ctibor z Lipnice. Poloha hradu byla velmi příznivá, protože se tu stýkaly dvě cesty, které střežil. Byl vybudován na kopci vysokém 412 metrů, který na severní straně spadá příkře do údolí řeky Třebůvky. Kolem předhradí vedla jediná přístupová cesta k vlastnímu hradu, která mohla být z věží dokonale střežena.

Hrad Cimburk

O mohutnosti hradního opevnění dodnes svědčí zachované, přes dva a půl metru silné zbytky hradebních zdí. Ještě dnes je možné rozeznat hlavní hradní objekty, zejména hradní palác a zbytky věží předhradí, zbytky hradeb, brány s příkopy se zasypanou studnou. Z detailů pak gotické okno ve stěně paláce a pozdně gotické ostění dveří v jihozápadní palácové přístavbě. V minulých letech bylo ve zříceninách nalezeno i množství kachlů s různými motivy.

V 60. letech minulého století bylo u Cimburku vybudováno letní divadlo v přírodě. Dnes je zřícenina majetkem obce Městečko Trnávka a byla zařazena do seznamu významných státních památek.

autor: PAV
Spustit audio