Naučná stezka v Harasově z vás udělá hledače pokladů. Odměnou jsou znalosti

13. únor 2018
Česko – země neznámá

Kokořínsko si výletníci vybírají především kvůli krásné přírodě a tajemným zákoutím pískovcových skal. Od 19. století je častým cílem třeba rybník Harasov. V jeho okolí vznikla koncem loňského roku naučná stezka Poklady Harasova. Ukáže vám místní zajímavosti a kulturní i přírodní poklady objevíte díky interaktivním tabulím.

Zajímavosti místní oblasti na první pohled nenajdete. Jsou skryté jako skutečné poklady. K jejich nalezení vám ale pomůžou interaktivní tabule. Jak říká jedna z autorek naučné stezky, Martina Zrostlíková z Ekocentra Koniklec: „Tabule stezky jsou navrženy tak, aby turisté získávali informace aktivním způsobem. Jsou do nich zakomponovány herní a pohyblivé prvky, díky nimž si lidé mohou prověřit stávající znalosti nebo objevovat novinky ze světa přírody a kultury.“

Co přesně vás čeká

Po cestě vás proto pobaví naučná tabule s komiksem s pověstí o hradu Harasov, který se tyčil ještě počátkem 15. století na vysokém ostrohu nad dnešním rybníkem. Zahrát si můžete i pexetrio s tématikou obojživelníků a děti určitě nadchne naučná tabule číslo 5 s názvem Poklady života.

Jde o trénink hmatu a zkoušku odvahy v podobě několika tmavých plátěných sáčků s víkem. Není do nich vidět, a tak musíte víko nazdvihnout a pořádně prohmatat, co se ve kterém sáčku ukrývá. Po identifikování předmět přiřadíte do života místních zvířat.

Zajímavosti najdete na každém kroku

Příroda je tu krásná a trasa vede kolem mnoha zajímavostí. Pískovcové skály nabízejí nejrůznější výjevy. Asi každého překvapí dva obrovské čínské znaky vyryté do jedné ze skal hned na začátku cesty u rybníka. Obzvláště se tu vyjímá obrovský symbol ženské a mužské energie – Jing Jang. Vznikly na popud jednoho z bývalých majitelů pozemku, který chtěl vybudovat orientální zahradu. Jak už to tak bývá, nezbyly mu peníze, a tak jediný pozůstatek plánů jsou tyto dva znaky.

Naučné tabule umožňují hledat poklady, v tomto případě Poklady života

Malebná zákoutí vytváří i říčka Pšovka, na které vznikla vodní nádrž Harasov. Cesta vede do strmého kopce starou lesní cestou vytesanou do skal, kterou využívali obyvatelé obce Bosyně. Na mnoha místech můžete ještě ve skalách vidět rýhy po kolech povozů. A dojít lze až k bývalému lomu, kde právě obyvatelé Bosyně těžili náročnou ruční prací pískovec pro svou potřebu. Těžba skončila v roce 1877. A tento rok je ostatně na památku vytesán do skály.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.