Naučnou stezkou Příroda na dotek sídliště v Třinci vás provede postavička žabáka

4. říjen 2017
Česko – země neznámá

Příroda na dotek sídliště je název nové naučné stezky uprostřed Třince v Moravskoslezském kraji. Nejenže láká k procházkám, ale nabízí i užitečné informace o přírodě a ekologii. Vedle živočichů žijících na louce a v lese našli v této části města domov také obojživelníci. Součástí stezky je totiž vodní náhon s několika tůněmi.

Příroda na dotek sídliště se nachází v revitalizované lokalitě „pod břehem“ v třinecké Palackého ulici. V těsné blízkosti městské zástavby najdou místní lidé hezký kus přírody se zpevněnými pěšinami, lavičkami a naučnými tabulemi. Na těch provází návštěvníky celou stezkou postavička Žabáka.

Zajímavosti ze života zdejších chráněných druhů obojživelníků, mezi kterými nechybí mloci, čolci a žáby, se můžete dovědět prostřednictvím textu, fotografií, kreseb nebo komiksu. Informační tabule představují zdejší faunu a rostliny vyskytující se na okolních loukách a stromy v blízkém lese.

Upozorňují i na lesní hmyzí hotel. Vznikl díky nevytěženému dřevu a torzům stromů, kde v klidu a příhodných podmínkách přebývá užitečný hmyz. Stejně tak je tlející dřevo v lese důležité pro různé druhy lišejníků a hub.

Procházka po třinecké naučné stezce Příroda na dotek sídliště vede navíc k malému zamyšlení, nakolik se my sami chováme k přírodě šetrně a ekologicky. Jedna z informačních tabulí plná zvířátek formou komiksu připomíná mimo jiné, jak být ohleduplný při pobytu v lese nebo jak třídit odpad.

autor: čan
Spustit audio