Nejdelší bič Evropy i náčiní Indiana Jonese. Muzeum bičů v Janovicích je plné unikátů

19. říjen 2017
Česko – země neznámá

Biče donských kozáků, nagajky, hůlkové biče českých kočí, býkovce i bič, kterým práskal ve filmu Indiana Jones. To vše můžete obdivovat v Muzeu bičů, které bylo letos před prázdninami otevřeno v areálu kempu Indiana v Janovicích u Rýmařova.

„Už se mi nevešly doma do skříně, a tak jsem jim udělal muzeum,“ říká s úsměvem Ladislav Gin Šín. O tom, že je janovický patriot osobou skutečně povolanou, svědčí četná ocenění. Mimo jiné dvakrát vyhrál titul mistr světa ve westernových soutěžích v Las Vegas v USA. A sám biče dokonce vyrábí. A jak říká, nejlepší materiál na biče je u nás hovězí kůže, ve světě pak rádi sáhnou po klokaní či jelení kůži.

A právě z jeho dílny pochází jeden z unikátů muzea, nejdelší bič v Evropě, možná i na světě. Jmenuje se Anakonda a je dlouhý 12,3 metru. „Uplést si můžete samozřejmě i delší bič, podstatné ale je, že se Anakonda dá ještě jednou rukou ovládat. Tedy pomocí Anakondy trefíte patronu nebo přetnete plechovku,“ vysvětluje milovník westernu, který v Janovicích pořádá westernové školy a také soutěže v práskání bičem.

V muzeu návštěvníci uvidí biče z celého světa. Americké, australské, maďarské, japonské, kozácké. Nezapomíná se ale ani na výrobky českých trampů, hůlkové biče našich dávných kočí či prosté býkovce, rozedrané léty používání. K bičům, které určitě zaujmou, patří originál filmový bič Indiany Jonese. Ten by do své sbírky Ladislav Gin Šín určitě nikdy nezískal, kdyby se léty cvičení nevypracoval z romantického českého trampa na mistra v ovládání biče, který dobyl i mekku westernových disciplín – USA. Jak ale tvrdí, vše, co v Americe umí, pochází stejně z Evropy. Jen to tam zdokonalili.

Tento bič byl vyroben přímo v Janovicích u Rýmařova

Sbírka Muzea bičů v Janovicích u Rýmařova ještě není zdaleka kompletní, postupně se doplňuje. Návštěvníci se tak mohou těšit na další zajímavé exponáty z celého světa. Ať již nové z dílen proslulých výrobců bičů či bezejmenné, léty a používáním celé roztrhané. Na prohlídku muzea je třeba se předem objednat. Můžete tak učinit na telefonním čísle 554 254 984.

Spustit audio