Nejkrásnější dřevěné hřiště stojí v ostravské zoo. A mají to oficiálně potvrzené

17. červenec 2017
Česko – země neznámá

Jak se sedí na krovkách brouka, můžete otestovat v ostravské zoologické zahradě. Místnímu dětskému hřišti totiž dominuje pětice dřevěných zástupců hmyzí říše. I díky nim se stalo Broukoviště nejhezčí dřevěnou stavbou roku 2017 v kategorii malá dřevěná hřiště. Uznání jim vyjádřili lidé ve veřejném hlasování.

Nejrůznějších brouků a broučků je kolem nás nepočítaně. V ostravské zoologické zahradě mají ale dřevěnou pětici, která je velikostně skutečně impozantní. Nosorožec kapucínek a páchník hnědý vynikají stabilitou a odolností. Jejich kolegové jsou sice pouze na dívání, ale společně doplňují charakter netradičního dětského hřiště. Kde jinde můžete usednout na krovky brouka?

Dřevěné broukoviště má přitom nejen potěšit, ale hlavně poučit. Některé druhy totiž vlivem činnosti člověka mizí z naší přírody. V lesích se málokdy nechávají staré, prohnilé stromy, které jsou útočištěm právě podobné havěti. A tak si při prohlížení broukoviště a čtení naučné tabule můžeme uvědomit, že bychom na naší zahrádce mohli nechat alespoň jeden ztrouchnivělý pařez a přispět tím k zachování mizejících zástupců početného živočišného druhu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.