Nejkrásnější meandr řeky Vltavy se rozprostírá pod vyhlídkou Máj jižně od Prahy

16. květen 2016
Česko – země neznámá

Okolí Štěchovické a Slapské přehrady je především oblíbenou rekreační oblastí. Ovšem tato oblast je zajímavá nejen v letních měsících kvůli vodním sportům na řece Vltavě. Nabízí i spoustu výletů. Skály nad řekou umožňují na mnoha místech jedinečné výhledy do okolí. Jedním z nich je vyhlídka Máj.

Na vyhlídku Máj se dostanete z obce Teletín. Cesta prochází listnatým lesem a zavede vás přímo k vyhlídce, ze které je nejkrásnější výhled na Vltavu. Přímo pod vysokou skálou se rozprostírá meandr řeky, který vypadá jako podkova.

Na vyhlídce je ale nutná maximální opatrnost. Skála není jištěná a pohyb po skalních plošinách je poněkud nebezpečný. Přesto láká hlavně fotografy sestup do nižších míst, odkud je na meandr řeky nejkrásnější výhled.

Pod vyhlídkou Máj se nacházely ještě před stavbou přehrady slavné Svatojánské proudy, které byly na počátku 20. století první výletním cílem této oblasti. Právě do těchto míst se sjížděli vodáci a Vltava tu měla obrovský náboj. Dnes se z vyhlídky díváme na klidnou hladinu přehrady, která má ovšem také své kouzlo.

Vyhlídka Máj je krásná v každém ročním období

V létě si z vyhlídky můžete vychutnat pohled na hladinu řeky s plachetnicemi a mnoha loďkami. V zimě si zase prohlédnout tmavé kameny skalní stěny vystupující z bílého sněhu. Vzhledem k množství listnatých stromů v okolí má svou jedinečnou atmosféru i podzimní výlet, kdy se stromy rozehrají všemi barvami – od hnědé až po červenou. V okolí najdete mimo jiné jeřáb břek nebo javory.

Cesta lesem najednou končí a vidíme za stromy pouze modré nebe

Vyhlídka je orientovaná směrem na západ, a tak byste před výletem měli zvážit, jestli se chcete spíš opalovat, protože později odpoledne se do Máje silně opírá sluníčko. Pokud si chcete vychutnat krásný výhled, navštivte toto místo raději dopoledne a spojte výlet s krásnou procházkou, například po Povltavské stezce - první turistické trase z roku 1889.

Spustit audio