Nejkrásnější pohled na Frenštát pod Radhoštěm je z věže skokanského můstku

4. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Odvážné skokany na lyžích zpravidla vidíme jako malé barevné tečky sedící na vrcholu vysoké skokanské věže. Pak se rychle rozjedou a po odrazu se ladně vznesou do vzduchu. Ale napadlo vás někdy, co vlastně vidí oni? Právě ve chvíli, kdy sedí nahoře a připravují se ke skoku?

S lyžemi na nohou se ve Frenštátě pod Radhoštěm rodí snad každý. Místní hornatá krajina totiž vybízí k zimním sportům. Začátky organizovaného lyžování v Beskydech ale spadají až do roku 1910. Tehdy už tady působily turistické spolky jako Pohorská jednota Radhošť, Klub českých turistů, Sokol a Svaz lyžařů.

Nejznámějšími jmény frenštátského sjezdového lyžování jsou Zdeněk a Ludmila Parmovi a František Pitucha. Sklízeli úspěchy zejména v 50. letech 20. století. O desítku let později ale zazářilo ve světě jiné jméno z Frenštátu pod Radhoštěm – Jiří Raška.

Když přivezl v roce 1968 ze zimních olympijských her ve francouzském Grenoblu jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili, byl to obrovský impulz pro všechny frenštátské nadšené skokany na lyžích. V rekordním čase 40 dnů vznikl v areálu na Horečkách skokanský můstek s kritickým bodem K=42m. Projektoval ho Josef Zita.

Jak se začalo skákat

Prvním závodem na tomto můstku byl 8. února 1969 Přebor mladšího dorostu ČSSR pořádaný ve spolupráci s TJ Rožnov pod Radhoštěm, ve kterém zvítězil Leoš Škoda, a v následujícím roce pak mistrovství dorostenců ČSR. Dále začala na návrh Raškova trenéra Josefa Skrbka stavba normálního můstku s parametry P = 72 a K = 90 m, opět podle projektu Josefa Zity.

Výš už to nejde. Skokani na lyžích vyjdou na start těmito dveřmi

Můstek včetně věže rozhodčích, správní budovy, restaurace, čerpací a kompresorové stanice, rozvodů sněhových děl, přístupových komunikací, parkovišť a večerního osvětlení můstku postavil v letech 1969 až 1973 tehdejší národní podnik Vítkovické stavby Ostrava. Jako vůbec první na světě své velikosti byl tento můstek pokryt umělohmotnou krytinou nazvanou DUROKRYT, vyráběnou ve Frenštátě.

První skok na něm absolvoval 9. září Jiří Raška a v neděli 30. září 1973 můstek slavnostně otevřely mezinárodní FIS závody Grand Prix Frenštát pod Radhoštěm. Vítězem a zároveň světovým rekordmanem se skokem dlouhým 86 metrů se na můstku s umělou hmotou stal německý závodník Heinz Wosipiwo.

V současné době se Skokanský areál Jiřího Rašky ve Frenštátě pod Radhoštěm s celkem čtyřmi můstky využívá především k výchově mladých skokanů. Párkrát do roka se zde ale soutěží. Vzhledem ke svému umístění na Horečkách je areál celoročně hojně navštěvovaný a v budoucnu jeho provozovatelé ve spolupráci se zdejším kulturním střediskem plánují zřídit ve věži nejvyššího můstku vertikální muzeum Jiřího Rašky.

Spustit audio