Nejmenší pražský dům hledejte v Anežské ulici. Kdysi v něm prý sídlil nevěstinec

15. únor 2017
Česko – země neznámá

V Anežské ulici v centru Prahy stojí nejmenší dům v metropoli. Je široký jen dva a čtvrt metru a dřív sloužil jako nevěstinec. Vznikl v roce 1853. Architektem byl Josef Liebel. O 10 let později ho doplnila třetí část, myšleno počtem místností do hloubky domu. Dnes existuje už jen průčelí původní stavby, přes které se vchází do zadního obydleného traktu.

Anežská ulice vede od Haštalského náměstí k areálu Na Františku. Ulice nese jméno po Anežce České od roku 1870.

V klášteře svaté Anežky České na konci Anežské ulice sídlí jedna z expozic Národní galerie v Praze. K vidění je tam středověké umění v Čechách a střední Evropě mezi lety 1200 a 1550. Anežský klášter býval klášterem klarisek a minoritů a patří k nejvýznamnějším gotickým stavbám Prahy. Ve 13. století ho založila přemyslovská princezna Anežka Česká spolu se svým bratrem, králem Václavem I. Do nově zbudovaného kláštera záhy vstoupila a žila v něm v čele řeholní komunity až do své smrti.

„Po celý rok jsou zdarma přístupné také obě klášterní zahrady,“ říká historička Jaroslava Nováková. Prohlídkový okruh vás provede architekturou kláštera a sochařskými díly předních českých umělců.

Ale abychom se vrátili k pražským nej. V Praze objevíte nejen nejmenší dům v Anežské ulici, ale i další zajímavé rekordy. Například nejhlubší stanice metra je 53 metrů pod povrchem na náměstí Míru.

Největším pražským náměstím je Karlovo náměstí. S rozměry 130 na 510 metrů je největším nejen v metropoli, ale i u nás v republice a zároveň i jedním z největších v Evropě.

Kostel svatého Haštala

A nejstarší pražské nádraží stojí v Dejvicích, v provozu je od roku 1830. Původně tady začínala nákladní Lánská koněspřežka, po které se vozilo hlavně dřevo z Křivoklátských lesů. Za první republiky nádraží využíval prezident Masaryk pro cesty do lánského zámku.

A nejdelší pražskou ulicí je Strakonická. Ujet je po ní možné 15,5 kilometru. Začíná na Smíchově a končí až na hranici metropole. Cestou protíná celkem pět pražských čtvrtí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.