Nejstarší kamenná rozhledna Jizerských hor vítá návštěvníky i v zimě

8. únor 2016
Česko – země neznámá

Jizerské hory jsou údajně oblastí s největší koncentrací rozhleden v republice. U Semil stojí nejnižší rozhledna na světě, v Příchovicích zase jedna z nejnovějších, Cimrmanův Maják. A právě v Příchovicích, jen několik set metrů vzdušnou čarou od Majáku, stojí na vrchu jménem Hvězda nejstarší kamenná rozhledna Jizerských hor, Štěpánka.

Ke Štěpánce se dostanete, když se vydáte do Kořenova nedaleko Harrachova, kde odbočíte na Příchovice. Po modře značené trase je to odtamtud ke Štěpánce asi kilometr a půl do kopce.

„Podle posledního měření se pata věže nachází v nadmořské výšce 959 metrů. Tady se většinou láme počasí, při inverzi mraky zůstávají dole a tady nahoře je nádherně,“ říká Jan Staněk, který kamenné, 25 metrů vysoké krásce věnuje každý den. Na vrchu Hvězda vítá turisty a provozuje pro ně i stánek s občerstvením. „Před 15 lety se našel blázen, který tady tráví léto i zimu, jaro i podzim k radosti své i příchozích,“ směje se Jan Staněk.

Zima a sníh? Nevadí, pojďte se rozhlížet

Rozhledna Štěpánka je pro turisty otevřená i teď v zimě. „Otevírací doba je odvislá od toho, jak tu jsem, oficiálně od 10 do 16, v létě i do 18, 19 nebo 20 hodin,“ říká Jan Staněk, který na ochozu rozhledny před pár lety dokonce i nocoval. „Ocitnul jsem se tu na popud seriálu o rozhlednách, který zpopularizoval úžasný fenomén těchto staveb,“ říká.

Nejstarší kamenná rozhledna Jizerských hor nad Příchovicemi je otevřená i v zimě

Cestou na vyhlídkovou plošinu Štěpánky zahlédnete okolní lesy přes barevná sklíčka vitráží malých okének. Až se nakonec ocitnete na ochozu, kde se vám otevřou překrásné výhledy na Jizerské hory i Krkonoše. Musíte mít ale štěstí na počasí.

Štěpánka má i zajímavý příběh. Se stavbou se začalo už v roce 1848, dokončila se ale až v roce 1892. Proč? O tom vypráví jedna pověst. Knížeti Kamilu Rohanovi, který dal podnět k výstavbě rozhledny, prý jednou v lese na honu prorokovala stará žena, že po dokončení rozhledny šlechtic zemře. Kníže Rohan proto finalizaci prací na stavbě posunul. Jméno dostala rozhledna podle arcivévody Štěpána, který se na Hvězdě zastavil během své inspekční cesty a rozhled do okolí mu doslova učaroval.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio