Nejstarší školní hvězdárna u nás vznikla v Jeseníku. Stále je v provozu

16. březen 2017
Česko – země neznámá

Jesenická hvězdárna vznikla v 60. letech jako první česká školní hvězdárna. Dnes ji spravuje Středisko volného času Duha a nabízí pozorování oblohy jak dětem v astronomických kroužcích, tak i široké veřejnosti. Město za ni vděčí agilnímu učiteli fyziky, který její vybudování prosadil i přesto, že mu tehdejší orgány příliš nepřály.

Hvězdárna sídlí v rozsáhlém areálu někdejšího kláštera řádu sv. Voršily v těsné blízkosti historického centra Jeseníku. V roce 1957 byla v klášteře zahájena výuka v osmileté národní škole a škola zde sídlí dodnes. Kromě toho je v areálu také sídlo Střediska volného času Duha a bývalá klášterní kaple je vyhledávaným kulturním centrem.

Jedním z pedagogů, kteří ve zdejší škole po válce působili, byl i fyzikář Vladimír Petřkovský. Do Jeseníku se přistěhoval po válce z Kelče u Hranic. Své hodiny obohacoval o názorné ukázky učiva demonstrované na pomůckách, které si mnohdy sám vyráběl. Když tedy objevil na budově školy kupoli, která vypadala jako hvězdárna a v ní předválečný dalekohled, bylo jasné, že zde hvězdárna prostě bude. Chvíli to trvalo, ale v roce 1964 se začalo stavět a 29. září 1965 vešla hvězdárna do provozu, v té době jako jediná školní observatoř u nás.

Hvězdárna má kromě hlavního dalekohledu umístěného v otáčivé kupoli ještě další menší dalekohledy, které si pořídili buď soukromí vlastníci, jiné jsou majetkem Střediska volného času, které hvězdárnu provozuje. Z terasy vedle kopule je vidět celé bližší centrum Jeseníku včetně významných památkových budov. Nejvýraznější je budova Vodní tvrze, ve které dnes sídlí jesenické muzeum.

Model heliocentrické soustavy

V areálu kláštera uvidíte také zbytek březové aleje, která byla vysazena v dubnu 1961 u příležitosti letu Jurije Gagarina do vesmíru.

Hvězdárna v Jeseníku je po dohodě přístupná veřejnosti, jednoho z průvodců dělá i syn zakladatele observatoře Jiří Petřkovský. Od něj se dozvíte i zajímavé příběhy z historie hvězdárny i života lidí kolem ní.

autor: kbz
Spustit audio