Nejšťastnější a nejplodnější léta svého života prožil Rudolf Těsnohlídek v Bílovicích nad Svitavou

7. červen 2018
Česko – země neznámá

Bílovice nad Svitavou patří k nejmalebnějším obcím v okolí Brna. Pro romantické údolí, které se stalo oblíbeným výletním místem, se vžil název Moravské Švýcarsko. Osm let v něm žil a tvořil novinář, básník a spisovatel Rudolf Těsnohlídek. Napsal tu i své příběhy lišky Bystroušky inspirované místní přírodou a lidmi, které proslavila stejnojmenná opera Leoše Janáčka.


V Bílovicích nad Svitavou najdete krásné secesní domy, udržované komunikace, nedávno zbudovaný impozantní střed obce i proslulé nábřeží podél Svitavy. Na Těsnohlídkově náměstí, ve které se proměnila dřívější náves, kde spisovatel bydlel v domku se svou rodinou, dnes chodí místní na obecní úřad i do nově zbudované knihovny. A právě v té je možné navštívit i Těsnohlídkovo muzeum, které má podobu prvorepublikového Salónu.

O věhlas Bílovic nad Svitavou se velkou měrou zasloužil právě Rudolf Těsnohlídek. Napsal tu nejen příběhy lišky Bystroušky, ale byl to také on, kdo dal vzniknout tradici stavění vánočních stromů republiky s charitativním záměrem sbírek pro opuštěné a potřebné děti, která se z Brna postupně rozšířila do dalších míst naší republiky.

Snad nejpůjčovanější kniha R.Těsnohlídka, její čtvrté vydání

Těsnohlídek žil v Bílovicích osm let a vedle své umělecké práce se aktivně zapojil i do života obce. Později tvrdil, že to byly nejšťastnější a umělecky nejplodnější roky jeho života. Oženil se s Annou Kutilovou, dcerou bílovického železničáře, a z tohoto svazku pochází jeho jediné dítě, syn Milan.

Rodina se do Bílovic přestěhovala z Brna na počátku první světové války. Bydleli v domě u Tarzanů, v době jeho pobytu Na návsi č.p.68. Dům však už byl zbořen, a v místě, kde se nacházel, je dnes Těsnohlídkovo náměstí. V blízkosti obecního úřadu je pamětní deska, připomínající Těsnohlídkův bílovický pobyt. Zasloužil se o to, že Bílovice nad Svitavou trvale získaly významné místo na kulturní mapě naší republiky.

Tři podněty - cyklus kreseb malíře Stanislava Lolka o nezbedné lišce, zájem hlavního redaktora Lidových novin Arnošta Heinricha o původní ilustrace a Těsnohlídkovo platonické okouzlení dcerou bílovického lesního Marií - vedly ke vzniku prózy Liška Bystrouška, příběhu inspirovaného místní přírodou a lidmi, jejich charaktery a mluvou.

Pro syna Milana napsal Těsnohlídek křehké příběhy knihy Čimčírínek a chlapci, v níž ožívají místa a lidé z Bílovic a okolí. V Bílovicích se Rudolf Těsnohlídek seznámil také se svou třetí manželkou Olgou.

autor: dam
Spustit audio