Nejužší jihlavská ulička se proměnila v galerii pod širým nebem. Jmenuje se Nonstrop

4. duben 2017
Česko – země neznámá

Třetí nejužší ulička v České republice se proměnila v galerii. Jmenuje se Malá Lazebnická a nachází se v Jihlavě hned pod budovou Základní umělecké školy na Masarykově náměstí. Ulice je široká jen 180 centimetrů a až do rekonstrukce v roce 2012 byla po desítky let veřejnosti nepřístupná.

Teď se v ní budou každého čtvrt roku střídat výstavy umělců, kterým nebude vadit, že na jejich díla sem tam naprší. Nová jihlavská galerie pod širým nebem ponese jméno NONSTROP.

Nápad vytvořit v historické uličce galerii se zrodil v hlavě člena jihlavské kulturní komise Romana Štorka, a když se přidala Oblastní galerie Vysočina, Město Jihlava a sousedící Základní umělecká škola, bylo rozhodnuto.

„Původní myšlenka byla o tom, že to je galerie, která není omezená stropem,“ vysvětluje název galerie Nonstrop kurátor výstavy Vít Kraus. Dalším důvodem, proč využít ulici tímto způsobem, byl fakt, že má z obou stran brány, které se na noc zavírají, a že je sledovaná kamerovým systémem.

První vernisáž měla Galerie Nonstrop v první jarní den a prvním umělcem, který se tu prezentuje, je výtvarník z nedaleké Telče Ivo Návrat. „Zaprvé je to regionální autor a je to také z praktických důvodů. Svá díla může dovézt z nedaleké vzdálenosti,“ říká Vít Kraus. Další vernisáž je plánovaná na léto, návštěvníci uličky se mohou těšit na pražského umělce Antonína Jiráta.

Výstava Ivo Návrata má název Sloužím vlajce. Mezi díly jsou variace na státní vlajku, ale i soubor tří autoportrétů, které visí na železných lankách napnutých nad uličkou. „Namaloval a nakreslil svůj obličej, protože to byla první věc, kterou jeho syn uviděl, když se narodil,“ říká kurátor a odkazuje na téma výstavy, kterým je láska. A prostor uličky je využitý ještě jedním způsobem. Pokud půjdete z jedné strany, budou se vám autoportréty měnit z malby na kresbu a z druhé strany naopak.

Vchod z Lazebnické ulice

Podle kurátora Víta Krause je ze strany výtvarníků o vystavování v nejužší jihlavské uličce zájem. Až čas ale prověří, co s díly udělají slunce, déšť, sníh a vítr.

Další informace najdete zde.

Spustit audio