Největší bludný balvan v celém Česku můžete vidět v Ostravě Kunčicích

17. leden 2017
Česko – země neznámá

Je to opravdový cestovatel. Ze své domoviny někde na území dnešního Švédska nebo Finska urazil kolem 1 500 kilometrů. Vědci odhadují, že se na ledovci vezl krajinou někdy ve starších čtvrtohorách. A kdybychom chtěli vyčíslit jeho stáří, dopočítáme se několika tisíců milionů let. Dnes balvan odpočívá na podstavci na Vratimovské ulici v Ostravě Kunčicích.

Když dělníci kopali v roce 1954 základy pro budoucí slévárnu Nové huti Klementa Gottwalda, narazili na obrovský kámen. Vytáhli jej ven z hloubky 6,8 metru a záhy bylo geologům jasné, že narazili na bludný balvan. A ne ledajaký.

Svými rozměry dával tušit, že se jedná o jeden z vzácně velkých exemplářů. Zásluhou ostravského přírodovědce Vladimíra Kroutilíka byl v 60. letech umístěn na betonový podstavec nedaleko místa nálezu. Od roku 1989 je chráněný a od roku 1990 má statut přírodní památky.

Hornina žulovitého původu je popisována jako porfyrický granit. Jeho barva je šedorůžová s nažloutlými skvrnami draselných živců. Kvůli popílku, který se ale na jeho povrchu usazuje, se jemné zabarvení postupně ztrácí. Ale protože je kámen přírodní památkou, jednou za čas se musí jemně očistit. A poté opět vynikne jeho původní zbarvení.

Váha největšího českého bludného balvanu se odhaduje přibližně na 17 tun. Při jeho rozměrech 320 krát 250 krát 155 centimetrů ho nelze zvážit. Protože ale odborníci vědí, z jakého materiálu se převážně skládá, dokáží hmotnost určit celkem přesně.

Spustit audio