Největší ledopády Krušných hor jsou ukryté uprostřed lesů. Vytváří tři kaskády

12. březen 2018
Česko – země neznámá

Největší přírodní ledopády Krušných hor se jmenují podle blízké obce Kýšovice. Nachází se v lese na bezejmenném přítoku, který se vlévá do Prunéřovského potoka. Cesta k nim není snadná, jelikož se nemůžete spolehnout na žádnou značenou stezku. Musíte se držet pokynů.

Kýšovické ledopády tvoří tři kaskády. V dlouhém kopci voda překonává čtyři stupně a dohromady padá z výšky asi 25 metrů. Horní část ledopádů je široká kolem 18 metrů.

Vyrazit za nimi můžete od farmy ve Výsluní nad Chomutovem. Přejdete přes louku, a když narazíte na rokli s potůčkem, budete se držet jejího levého břehu.

Pak musíte bedlivě sledovat cestu. Dalším důležitým vodítkem pro vás budou tři srostlé stromy. Pokud k nim ve správnou chvíli odbočíte a prolezete skrz větve spadlé jedle, ocitnete se téměř u ledopádů.

K ledopádům se můžete zkusit dostat také cestou po modré turistické trase kolem Hasištejna, která vede přes chatovou osadu proti proudu Prunéřovského potoka. Rychlá, ale náročná trasa vede přímo z Kýšovic.

Potok tady zurčí a proplétá se mezi kameny. V létě se tak můžete i několikrát brodit. V zimě, když se vytvoří ledopády, se dostanete až na místo suchou nohou, přesto buďte velmi opatrní, cesta je kluzká se spoustou velkých kamenů a popadaných stromů.

Spustit audio