Nejvyšší česká sopka Božídarský Špičák se tyčí uprostřed Krušných Hor

13. říjen 2015
Česko – země neznámá

Víte, kde byste našli vůbec nejvyšší sopečnou horu na našem území? Stejně jako nejmladší naše sopka Komorní Hůrka se i nejvyšší česká sopka Božídarský Špičák nachází v Karlovarském kraji. Tyčí se uprostřed národní přírodní rezervace Božídarské rašeliniště, jen čtyři kilometry od Božího Daru v Krušných Horách.

Co by to bylo za tajemnou horu, kdyby se k ní kromě zajímavé geologické minulosti nevázala i nějaká ta tajemná pověst. Ani Božídarský Špičák neunikl představivosti a fantazii místních obyvatel. Pověst vypráví o pastýři, který pod horou pásl krávy. Po kamenech vylezl až na vrchol hory a při svém toulání našel krásnou zázračnou květinu. Utrhl ji a strčil za klobouk.

V tom se hora otevřela a před pastýřem se objevil hrad. Troufl si vstoupit dovnitř. Našel komnatu plnou zlata a drahokamů, a tak si rychle začal plnit kapsy i klobouk. Přitom mu ale vypadla zázračná květina, která byla klíčem k hradu.

Když vycházel, ozval se za ním tajemný hlas: „Nezapomeň to nejcennější!“ Venku, když se za ním hora s hřmotem zavřela, pastýř zkameněl. Zapomněl totiž poděkovat, a tak ho stihl trest. Podle pověsti se hora otevírá jen jednou za tisíc let.

Čtěte také

Zázračná květina dala jméno výletní restauraci

Božídarský Špičák ve skutečnosti vznikl už v období třetihor coby sopka s vyvěrající čedičovou lávou. Její jícen byste však na vrcholu Božídarského Špičáku ve výšce 1 115 metrů nad mořem dnes už hledali marně. Všechno dávno přikryla příroda - smrky, tráva, mechy a lišejníky. Jen sem tam jsou vidět skály čedičového původu. Božídarský špičák je nejvyšší čedičovou kupou nejen v České republice, ale dokonce v celé střední Evropě.

Nejvyšší česká sopka na obzoru

Chrlení lávy ale nahradila překrásná příroda. Hora je součástí národní přírodní rezervace Božídarské rašeliniště, kterou vás provede pohodlný povalový chodník. Kolem hory můžete vidět i zajímavé, vřesy porostlé kopečky. Jde o pozůstatek dávné těžby cínu. Na Božídarský Špičák nevede žádná turistická trasa. Pod ním můžete projít po červené turistické značce nebo po okružní Ježíškově naučné stezce z Božího Daru.

Kroky vás určitě dovedou také ke zbytkům zaniklé výletní restaurace pod Špičákem. Jmenovala se Wunderblume, tedy zázračná květina. A tím jsme zpátky u pověsti.

Z výletní restaurace Wunderblume zbyly jen základy

Nad kamennými základy restaurace vede vyšlapaná pěšina přímo na Božídarský Špičák. Odměnou za výstup do příkrého svahu vám bude výhled na protější nejvyšší horu Krušných Hor Klínovec (1 244 m. n. m.) nebo až na krajské město Karlovy Vary.

autoři: Pavel Halla , redakce
Spustit audio