Nejvyšší radniční věž v Česku se tyčí do výšky 73 metrů. Musíte za ní do Ostravy

31. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Věž ostravské Nové radnice je jedním ze symbolů města. Vysoká, štíhlá, zelená. V době svého postavení, a možná i dnes, budí rozporuplné reakce. Je krásná nebo ne? Každopádně je velkým lákadlem jak pro turisty, tak pro místní obyvatele. Pohled z výšky 73 metrů totiž rozhodně stojí za to.

Ostravská radniční věž nabízí neopakovatelný výhled na město a jeho okolí. Návštěvníci si uvědomí rozlehlost města, jeho průmyslovou minulost i současnost a v dálce mohou za dobrého počasí obdivovat i krásu Beskyd a Jeseníků.

O stavbě Nové radnice se z důvodu zchátralosti té staré na dnešním Masarykově náměstí vážně uvažovalo už od roku 1912. Hlavním podnětem ale byl až vznik tzv. Velké Ostravy sloučením s okolními moravskými obcemi (Hrabůvka, Mariánské Hory, Nová Ves, Přívoz, Vítkovice a Zábřeh nad Odrou).

Duch starosty prý stále na radnici dohlíží

Hlavním iniciátorem byl vládní komisař a pozdější starosta Jan Prokeš. Ten na nově vybudované radnici starostoval až do roku 1935. Říká se, že byl velmi přísný a pořádkumilovný. A tak jeho duch prý dodnes bloudí chodbami Nové radnice a dohlíží, zda všechno běží tak, jak má. A občas přijede i výtahem do 6. patra, kde sídlí ostravské informační centrum, výchozí bod pro návštěvu vyhlídkové věže.

Ostravská Nová radnice s vyhlídkovou věží

Radnice se začala stavět v roce 1925 a 28. října 1930 došlo k slavnostnímu otevření. Náklady na stavbu činily 52 milionů korun. Věž byla na vítězném plánu navržena menší a robustnější, z železobetonu. Statici však její stavbu v této podobě nedoporučili kvůli nestabilnímu podloží. Ostrava je totiž z části poddolovaná a radnice stojí navíc poblíž řeky Ostravice.

A tak se přistoupilo ke stavbě věže mnohem vyšší, štíhlejší a z lehčích materiálů. Kostru tvoří kvalitní nýtovaná konstrukce z vítkovické oceli. Její plášť, nyní typicky zelený, je z mědi. Její celková výška je 85,6 metru a celková váha 155 tun. Zajímavostí je fakt, že celá nýtovaná konstrukce je připevněna ke střeše radnice pouhými 16 velkými šrouby.

Vyhlídková věž Nové radnice je otevřená denně. Od března do listopadu od 9 do 19 hodin. Od prosince do února od 9 do 17 hodin.

Spustit audio