Nenápadná, ale jedinečná. Trojhora v Českém středohoří má znaky vysokohorského štítu

18. duben 2018
Česko – země neznámá

Trojhora je jediný kopec v České republice, který má typické znaky vysokohorských štítů. I když je vysoká pouhých 451 metrů nad mořem. Tyčí se nad Třebušínem devět kilometrů severovýchodně od Litoměřic. Při zdolávání hory je občas nutné lézt po čtyřech a i přechod samotného hřebenu zvládnout především ti, kdo netrpí závratí.

Na čedičovou horu vede žlutě značená turistická trasa, která spojuje mimo jiné Staňkovice s Třebušínem a hradem Kalich. Na úpatí hory se na ceduli připevněné na stromě dočtete, že štít je obtížně schůdný a můžete ho obejít vpravo nebo vlevo. Vrch má podobu skalnatého hřbetu dlouhého 150 metrů. Vznikl vypreparováním hlubinného magmatického tělesa.

Kdo se na rozeklaný vrchol skutečně vyšplhá, tomu se otevře nádherný kruhový výhled. Vidět je Labe i hora Říp. A samozřejmě bližší kopce jako Kalich, Panna, Sedlo, Dlouhý vrch, Křížová hora nebo Myštický vrch, na kterém stávalo popraviště.

Trojhora je ve skutečnosti velmi nenápadný vrchol. Její nadmořská výška v této oblasti Českého středohoří nikterak nevyniká. Dokonce je možné, že z kopců v okolí Třebušína je Trojhora nejnižší.

Trojhora je jediný kopec v České republice, který má typické znaky vysokohorských štítů

Trojhoru obtéká Trojhorský potok, do kterého se díky čistšímu životnímu prostředí vrátil vzácný rak kamenáč – indikátor čistoty. Kolem potoka i jeho bočních přítoků vykvetou vždy na jaře celá pole bledulí. Jihozápadně od Trojhory je možné načerpat energii ze stoletého buku. Je chráněný jako krajinná dominanta, protože za 100 let své existence dosáhl kolosálních rozměrů.

Spustit audio