Neseďte doma a pojďte do lesa! Hořiněveská naučná stezka vás sblíží s přírodou

5. červen 2018
Česko – země neznámá

Šestnáct kilometrů severozápadně od Hradce Králové leží obec Hořiněves, která má od roku 2015 i svou naučnou stezku v přírodní rezervaci Hořiněveská bažantnice. Procházka je ideální pro rodiny s dětmi, ale potěší a pobaví i všechny ostatní. Minimální délka trasy je jeden a půl kilometru, maximální přes dva kilometry.

Přijměte pozvání na zajímavou procházku lesem. Vezmeme vás na naučnou stezku přírodní lokalitou listnatého lesa. Je na ní umístěno přes deset interaktivních stanovišť, které návštěvníky seznamují s životem okolní přírody.

Celou cestu je provázejí dvě postavičky z komiksového příběhu – spolužáci Kačka a Pavlík. Kačka je dcera lesníka a les zná jako své boty. Ovšem Pavlík většinu volného času prosedí u počítače a o lese ví pramálo. Zpočátku poněkud nesourodou dvojici příroda sblíží natolik, že u posledního zastavení stojí dřevěná lavička s vyřezaným symbolem srdce, ve kterém jsou jména obou průvodců. Komiks pro jednotlivá zastavení, stejně jak obrázky ptáků a rostlin namalovala Alice Janečková, verše doplnila Rozálie Podlipná.

Zastavení se stopami

Studánka Hanička a jiné přírodní zázraky

Na naučné stezce v hořiněveské bažantnici na vás čeká například zastavení s brouky, s liškou, se zvířecími stopami, se stromy, ale také zastavení hudební, kde si můžete vyzkoušet hru na neobvyklý dřevěný dendrofon. Zajímavá zastávka je také u středověké studánky, která byla v roce 2003 opravena, posvěcena a dostala jméno Hanička. Z ní se komiksový Pavlík nejdřív zdráhá napít, pak přece jen ochutná a překvapí ho, jak je pramenitá voda dobrá.

Zastavení u středověké studánky

Zastavení u válečného hrobu připomíná prusko-rakouskou válku z roku 1866. Na místě si poutník může připomenout i text písně "Válečná" Tomáše Kluse. Poslední stanoviště stezky je u obnoveného ovocného sadu u nové zástavby Na Špuku.

"Zastavení se jmenuje U starého sadu. Sad tady byl po letech obnoven. Vysázeny byly staročeské odrůdy: kdouloň, jabloně, třešně, blumy a švestky. Pokud se do budoucna podaří nějaká sklizeň, pak hned vedle je mateřská škola a předškoláci sem mohou přijít ochutnat staročeské odrůdy ovoce, které běžně neokusí," přibližuje další součást naučné stezky Radmila Kozáková, knihovnice a průvodkyně v Hankově rodném domě.Stezkou se můžete samostatně projít celoročně, pro skupiny nabízí obec Hořiněves po předchozí dohodě zpoplatněný doprovod přírodovědce. Parkování je možné na parkovišti u místní mateřské školy.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.