Nová kaplička na návsi v Dolní Jablonné má osvětlený zvon i věžní hodiny

14. březen 2016
Česko – země neznámá

Jsou to dva roky, co na návsi v Dolní Jablonné, malé obci u Přibyslavi na Vysočině, vyrostla úplně nová kaple. Postavili si ji sami místní, protože nechtěli chodit daleko do kostela. Přizvali architekta a vznikla stavba, která obci v žádném případě nedělá ostudu. Naopak. Brzy se z ní určitě stane i vyhledávaný turistický cíl.

Nová kaple je zasvěcená svatému Floriánovi. Ne náhodou. K její zadní části totiž těsně přiléhá zbrojnice místních dobrovolných hasičů a svatý Florián je jejich patronem. „Přidali jsme to k hasičům proto, že se nám na kapličku lépe sháněli peníze,“ vysvětluje praktický důvod Jaroslav Horský z Dolní Jablonné.

Podobu stavby navrhnul architekt Radek Wasserbauer. „My jsme opravdu měli potřebu, abychom se měli kde duchovně scházet,“ říká Jaroslav Horský s tím, že jim farář z Přibyslavi slíbil, že bude v Jablonné jednou týdně sloužit mši.

Odkryté krovy i krásný lustr

Kaple svatého Floriána má půdorys rovnostranného kříže a je ze tří stran prosklená, ve štítech jsou okna vitrážová. Dřevěné krovy stropu jsou odkryté. Uprostřed visí krásný kruhový kovaný lustr. „Vykoval ho místní kovář Jiří Pohl,“ doplňuje Jaroslav Horský.

Ve štítech jsou vitrážová okna

Protože nemají Jablonečtí kostel, opatřili svou novou kapličku i hodinami a zvonicí. Obojí je nasvícené, aby byly dobře vidět i v noci. Hodiny tvoří kovový kruh z nerezu. „Projektovali jsme je na tisíc let, tak snad tak dlouho vydrží i kaple,“ směje se Jaroslav Horský. Zvon v otevřené vížce je nový. Z bronzu ho odlila Leticie Vránová z Brodku u Přerova. Váží padesát kilogramů a je laděný do tónu H2. „Zvon zvoní v poledne, ve tři hodiny v pátek odpoledne, kdy se připomíná smrt Ježíše Krista, a v šest hodin zvoní klekání,“ říká Jaroslav Horský.

Kaple je otevřená pro pravidelné mše, ale z místních lidí do ní může kdokoliv zajít kdykoliv, protože v každé chalupě mají svůj klíč. Turisté jsou ale také zváni. Na dveřích kaple je telefonní číslo, na které mohou zavolat, a Jaroslav Horský je rád provede a prozradí spoustu zajímavostí.

Dolní Jablonná leží na zelené turistické trase. Pohodlně do ní dojedete na kole z nedaleké Přibyslavi.

Spustit audio