Nová naučná stezka Starý Plzenec kopíruje středověkou kupeckou cestu

10. únor 2014
Česko – země neznámá

„Stará Plzeň a kupci“ se jmenuje nová naučná stezka, která nás zve do Starého Plzence u Plzně. Pojďte se s námi projít přírodou.

Začíná na náměstí u kostela sv. Jana Křtitele, pokračuje přes řeku Úslavu ke kostelu Narození Panny Marie do městské části Malá strana. Dále po části řezenské cesty pod hradištěm na tymákovskou vyhlídku, okolo základů kostela sv. Kříže, pod akropolí, kolem základů kostela sv. Vavřince až k rotundě sv. Petra a Pavla. Naučná stezka končí u bývalé brány. Návštěvníci se díky ní dostanou do míst, kde stál v 10. století raně středověký přemyslovský hrad.

Na necelých 4 km dlouhé trase je 13 informačních tabulí. Ty návštěvníkům přiblíží raný středověk, život kupců na takzvané řezenské cestě mezi Regensburgem a Prahou a provedou je po bývalém hradu Plzeň, z nějž se kromě známé rotundy sv. Petra a Pavla zachovaly základy kostelů sv. Vavřince sv. Kříže.

Základy kostela sv. Vavřince

Stezka je ideální i pro děti, na které po cestě čeká celá řada interaktivních prvků, včetně prolézačky z kamenů nebo autentické středověké hry na vlka a ovečky.

Archeolog Radek Široký ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek, který se na přípravě stezky také podílel, říká, že výzkum ve Starém Plzenci začal kolem roku 2000 a od té doby přináší stále nové poznatky. O vznik stezky se zasloužili členové „Občanského sdružení Hůrka a Radyně. Celý výzkum shrne kniha Dějiny nové Plzně, která už je napsaná, a vyjde v roce 2015.


Zvětšit mapu

autor: Jiří Blažek
Spustit audio