Nová stezka v Úvalech vede k jedné z nekrásnějších vyhlídek ve středních Čechách

7. listopad 2017
Česko – země neznámá

Město Úvaly leží na ideálním místě. Je sice blízko Prahy, ale zároveň ho obklopuje krásná příroda. Z každé strany má les nebo ovocné sady. V těsné blízkosti se nachází Klánovický les, přírodní park Králičina – Škvorecká obora nebo lesnatý vrch Klepec, který byl pro své jedinečné skalní útvary vyhlášen přírodní památkou.

Zajímavých míst, kam se vydat na procházku, je tu víc než dost, ovšem nově otevřená stezka nezapomíná ani na společné dějiny nebo zajímavé příběhy okolních obcí Škvorce, Tuklat, Přišimas nebo Hradešína. Naučné tabule připomínají různé historické události nebo dnes již zapomenuté stavby v nejbližším okolí. Některá místa jsou spojená s československým prezidentem, který Úvaly často navštěvoval. Projížděl tudy na koni a s místními obyvateli se rád zdravil.

Městská stezka Úvaly začíná u nádraží, prochází náměstím a míří do krásné přírody. První zastavení je u říčky Výmoly, u starého mlýna ze 17. století, dnes známého pod jménem Prokůpkův mlýn. Stará válcová a dobře udržovaná stavba je v soukromém vlastnictví. A její okolí je romantické jako z pohádky.

V těsné blízkosti mlýna najdete rybník obklopený listnatým lesem. V tomto místě se napojíte na Bendlovu stezku, která je jednou ze zdejších historických výletních cest. Jde o síť drobných stezek přírodou, které vznikaly počátkem 20. století v době rozmachu turistiky. V okolí tak najdete třeba i Masarykovu nebo Kožíškovu stezku.

Za mlýnem se můžete rozhodnout, jestli budete stoupat Masarykovým hájem nebo pokračovat kratší a pohodlnější cestou po zelené turistické značce a celé město Úvaly jednoduše obejdete.

Masarykovým hájem ke krásné vyhlídce na Vinici

Masarykova stezka vás dovede Masarykovým hájem až na kopec Vinice, odkud získáte jedinečné výhledy. Výlet je překrásný především na podzim, kdy se listnaté stromy krásně vybarví. Po prudkém výstupu vás na vrcholu navíc čeká příjemná odměna – rozhledna na Vinici. A i kdyby se vám nechtělo stoupat až na její vyhlídkovou plošinu, můžete si od její paty vychutnat překrásný pohled na České středohoří a Krkonoše.

Cesta Masarykovým hájem

Rozhledna na Vinici je celoročně otevřená pro veřejnost, ačkoliv ji ve své podstatě tvoří telekomunikační zařízení. Po točitých schodech kovové konstrukce se dostanete do výšky 21 metrů. Při dobrém počasí uvidíte nejen Říp, Krkonoše, Milešovku, Bezděz a Ralsko, ale dohlédnout můžete až na Sněžku. Opačným směrem spatříte město Úvaly jako na dlani.

Spustit audio