Noviny z celé Asie pod jednou střechou uvidíte na výstavě v kulturním domě v Kroměříži

28. listopad 2017
Česko – země neznámá

Miroslav Karásek z Kroměříže se desítky let živil jako novinář. A tak se nikdo příliš nediví jeho sběratelské vášni. Už přes čtvrtstoletí shromažďuje právě noviny, tedy periodický tisk, a to z celého světa. Klub sběratelů kuriozit v Praze ho dokonce před dvěma lety ocenil mimořádným Čestným uznáním za vytvoření sbírky světové úrovně. A právě teď vystavuje Miroslav Karásek v kroměřížském kulturním domě noviny ze všech asijských států.

Tak rozsáhlou novinovou kolekci jako Miroslav Karásek nevlastní nikdo jiný v republice. V současné době čítá jeho sbírka novin z celého světa na 275 titulů. „Možná je moje sbírka dokonce největší v Evropě či na světě, žádného podobného sběratele jsem se zatím nedopátral,“ říká sběratel.

Miroslav Karásek začal se svojí sběratelskou vášní už jako dítě, kdy sbíral etikety od sýrů a další věci. Když vystudoval fakultu žurnalistiky v Praze a začal pracovat jako regionální novinář v Kroměříži, přímo se nabízelo, kam se upře jeho další sběratelský zájem.

Ze začátku mu noviny vozili kamarádi z dovolené. Nakonec začal sám obesílat velvyslanectví jednotlivých zemí po celém světě či cestovní kanceláře s prosbou o zaslání místních periodik. Jeho dodavateli jsou pochopitelně i cestovatelé a zahraniční zpravodajové. V dnešní době jeho sbírka zahrnuje noviny i ze zemí, které už zanikly.

Noviny z Asie na výstavě v Kroměříži

Ve své sbírce má Miroslav Karásek skutečně zajímavé kousky, jako například noviny ze Severní Koreje, z Východního Timoru či Náhorního Karabachu. Nejvíc zabrat mu dalo sehnat čtivo z Americké Samoi.

Sbírání periodik se věnuje více než 25 let. Ve foyer Domu kultury v Kroměříži jsou v současné době na výstavě k vidění noviny, které vycházejí na asijském kontinentu. Celá kolekce byla v roce 2006 oceněna Klubem sběratelů kuriozit v Praze prestižním titulem Pozoruhodná sbírka a v roce 2009 byla uznána jako nový český rekord.

Noviny z Asie na výstavě v Kroměříži
autor: pes
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.