Novogotický zámek v Nečtinech měl pohnutý osud. Brzy by mohl získat původní krásu

2. únor 2018
Česko – země neznámá

Původně renesanční zámek v Nečtinech na Plzeňsku toho zažil opravdu hodně. Postavený byl ostatně už v 16. století Prošel dvěma kompletními přestavbami až do dnešní novogotické podoby. Po válce ho čekalo znárodnění a proměna v učiliště. V 60. letech navíc kompletně vyhořel. Teď se mu ale pomalu začíná blýskat na lepší časy.

Z kopce to se zámkem začalo jít po druhé světové válce. Jeho majitelé měli totiž částečně německý původ a Nečtiny se nacházejí v oblasti bývalých Sudet. Na rodinu majitele se proto vztahovaly Benešovy dekrety a zámek musel opustit.

Záhy v prostorách vzniklo odborné učiliště. Zámek nijak zvlášť netrpěl kromě necitlivé devastace interiérů. I přesto byl v roce 1958 prohlášen za kulturní památku. Velká pohroma se teprve blížila. A přišla o šest let později. V roce 1964 zámek kompletně vyhořel.

Z výzdob a dřevěného vnitřního vybavení a střech nezbylo nic. Po roce 1989 zájem o novogotický zámeček znovu zesílil. Jeho novým majitelem se stala Západočeská univerzita v Plzni. V současné době už probíhá rekonstrukce vnitřních prostor a počítá se i s využitím památky v rámci cestovního ruchu.

Hned vedle zámku je zřícenina hradu

Další cíl výletu je v Nečtinech coby kamenem dohodil. Je jím zřícenina hradu, který byl původním domovem zdejších pánů, než si nechali asi v roce 1557 postavit renesanční zámek. Zakladatelem hradu byl ve 14. století údajně Jan z Lucemburku.

Zámek je od roku 1958 kulturní památkou

Hrad byl později vypálen a nedalo se v něm bydlet. Ovšem do pohodlného a prostorného zámku by se tehdejší panstvo hradu v souladu s dobovými trendy přestěhovalo tak jako tak. Určitě by původní hradní i zámecké rody měly radost, že se po téměř sto letech útrap vrací nečtinskému zámku jeho původní šarm a noblesa.

Od teď už zámek jen pokvete do své poslední podoby. Kromě nové fasády a oprav různých reliéfů a věžiček se do věžních hodin vrátí původní bicí tympán a stroj. Ale už teď je zvenku na co koukat. Z vnitřních prostor lze navštívit zámeckou kapli a galerii věnovanou historii zdejšího panství.

Zámeckou atmosféru podtrhuje rozlehlý upravený park, kterému vévodí socha ležícího jelena. Ten jakoby koukal na věž a vyhlížel, kdy se věžní hodiny konečně znovu rozejdou. Podle starosty Nečtin Jiřího Křemenáka by to mohlo být už v roce 2019. S prvními pracemi se začne v závěru letošního roku.

autor: Pavel Halla
Spustit audio