Obec Vlachovice na Zlínsku se pyšní největším počtem funkčních sušíren ovoce

12. červen 2018
Česko – země neznámá

Obec Vlachovice leží zhruba šest kilometrů od města Valašské Klobouky ve Zlínském kraji. A zajímavá je tím, že je v ní několik historických dřevěných sušíren ovoce. Dokonce je propojuje naučná stezka. V České republice se jedná o jedinou stezku tohoto druhu a Vlachovice se zároveň pyšní největším počtem funkčních starých sušíren ovoce v celé zemi.

„Toto je sušírna Dokopy, kterou jsme postavili s naším sdružením Dokopy, a slouží jak pro Vlachovice, tak i pro široké okolí,“ říká nezávislý místostarosta Vlachovic Radek Fryzelka. V místních sušírnách se suší převážně ovoce, v poslední době i dýně. „Je to vlastně roubená stavba, taková ta klasická, která se na jižním Valašsku stavěla. Na rozdíl od Slovácka, kde se stavěly sušírny z kotovice,“ dodává místostarosta.

Při vstupu do první části sušírny spatříme pec. Sušírna je rozdělená na tři části: na sušící komoru, přebíračku a část s pecí, kde se přikládá a udržuje teplota. „Tady vidíme spoustu malých dvířek, za kterými jsou rošty, na nichž se suší to samotné ovoce. Jeden rošt měří dva metry a celkem je tady šestnáct šuplíků s rošty,“ popisuje Radek Fryzelka.

Vlachovické sušírny

A kolik ve Vlachovicích sušíren vlastně mají? „Těch starých sušíren je sedm, sušírna Dokopy je sice postavená nově, ale podle starých tradic. No a potom tu máme ještě dvě sušírny, ale ty už jsou postavené novodobým způsobem,“ říká místostarosta.

Přitom před padesáti lety bývalo ve Vlachovicích ještě kolem pětadvaceti sušíren. V 18. a 19. století se sušením ovoce živila spousta lidí. Když se vydáte po všech vlachovických sušírnách, nachodíte zhruba dvanáct kilometrů. A pokud i tak budete mít ještě chuť prozkoumat okolní krajinu, můžete vyrazit na zajímavou stezku nazvanou Okolo šesti dědin.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio