Objevte Polední kameny v Jizerských horách. Počítejte s intenzivním výšlapem

26. srpen 2015
Česko – země neznámá

Bez propocených svršků se k Poledním kamenům údajně nedostanete. Proto jsou nejspíš stále opomíjenou a lehce zapomenutou atrakcí Jizerských hor. Pokud ale do cílového místa dorazíte, určitě se vám vrcholové skalisko zalíbí.

Polední kameny se vypínají v nadmořské výšce 1006 metrů v lesích nad obcí Bílý Potok. Vydat se na ně můžete přímo odtamtud, my jsme si turistické trmácení pro rozhlasové účely trošku ušetřili. Díky povolence k vjezdu do lesů náš výlet začal u rozcestníku Smědavská hora – silnice, odkud jsme to vzali asi kilometr a půl po žlutě značené turistické trase. Jestli to vezmete stejnou cestou, v závěru se připravte na stoupání. Aby ne, když se jde na tisícovku.

„Je to tady opravdu málo frekventované, ono je to taky dost náročné na výstup, obzvlášť pokud jde člověk z Bílého Potoka,“ říká Václav Marmange, zkušený turista z Frýdlantu. Podle něj jsou Polední kameny jedním z nejkrásnějších míst v Jizerských horách. A vztahují se k nim dokonce i pověsti.

Polední kameny

„Vypráví se o tom, že na Poledních kamenech se na Zelený čtvrtek mezi polednem a jednou hodinou dá najít poklad,“ vypráví turista z Frýdlantu. Sám prý o Velikonocích na Poledních kamenech nikdy drahocenné poklady nehledal, ale vy to můžete zkusit. Nebo si tam udělejte výlet jen tak, nabídnou se vám překrásné výhledy do okolí – Smědavskou horu, Jizeru, Ptačí kupy, s troškou štěstí na počasí i frýdlantský hrad a zámek.

Čtěte také

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.