Obří hlava a Žába v Kokořínských lesích jsou nerozlučnou dvojící. Stvořila je sama příroda

26. duben 2018
Česko – země neznámá

Kokořínsko je vyhlášené svými skalními byty i množstvím pískovcových skal. Rozprostírá se v severní části Středočeského kraje, a kdo se jím vydá z obce Mšeno do Kokořínského dolu, míjí v lese řadu zajímavých skalních útvarů, které jsou tam rozesety jako sochařská díla samotné přírody.

Některé pískovcové tvary jsou natolik zvláštní, že dostaly od místních obyvatel dokonce jména. Mezi nejznámější patří nerozlučná dvojice – Obří hlava a Žába.

Přírodní sousoší se nachází na známé turistické trase, kterou místní pojmenovali Cinibulkova stezka. Jméno dostala po řediteli místní školy, který se na počátku 20. století velice zasloužil o rozvoj Mšena.

Obří hlava i Žába stojí na menší skalní vyvýšenině, která přímo vybízí k tomu si v těsné blízkosti těchto zajímavých skalních útvarů po cestě odpočinout. Tvary obou skal jsou velmi dobře patrné především po cestě ze Mšena. Žába sedí z tohoto pohledu napravo, má dlouhá záda a dívá se přímo na velkou hlavu, u které je rozeznatelné oko, nos i pusa. Působí, jakoby spolu právě hovořily, protože Obří hlava je natočená z profilu čelem k Žábě.

Krásný pohled je i na samotný pískovec, ze kterého sousoší působením přírodních vlivů vzniklo. Skála hraje doslova všemi barvami. Na mnoha místech uvidíte i různě velké voštiny, tedy jakési menší prohlubeninky, které na skále vznikly působením větru, vody a mrazu. Na mnoha místech je pískovec jemnější, takže se vydrolil a vytvořil tak zajímavé prohlubně.

Sousoší Obří hlavy a Žáby je zcela přírodní, pouze ve spodní části byla skála uměle opracována a vytvořeny stupínky, po kterých je možné k oběma skalkám vystoupat. Bohužel tvar obou přírodních útvarů již negativně ovlivnila postupující eroze a je jistě jen otázkou času, než zmizí docela.

Spustit audio