Obří žulový kalich nad Domažlicemi připomíná vítěznou bitvu husitů. Váží 50 tun

4. červenec 2017
Česko – země neznámá

Domažlice mají nejen krásné historické centrum s šikmou věží a malebnými podloubími, ale také kouzelné okolí. A na návrší Baldov, na které je to pěšky z centra Domažlic tři kilometry, stojí ohromný žulový kalich. Pravděpodobně největší v Evropě. Připomíná slavnou bitvu husitů a křižáků z 15. století.

Slavnou bitvu, při které zpívající husitští vojáci zahnali na útěk vojsko křižáků o počtu 90 000 mužů, se vlastenci rozhodli připomenout monumentálním pomníkem. Jeho výstavba začala v roce 1931. Rozměrný podstavec byl osazen památnými deskami z různých husitských bitev.

Na něm měl stát památník, který by sloužil zároveň jako rozhledna. Na dalších 80 let ale projekt usnul. Pravděpodobně došly finance. Až kolem roku 2014 začalo místní občanské sdružení usilovně pracovat na jeho dokončení.

Kalich trůní na Baldově teprve od roku 2015. Váží 50 tun a měří šest metrů. Jeho autorem je klatovský sochař Václav Fiala. Všechny díly vyráběl v Klatovech před ateliérem a na místo je převážela souprava nadměrného nákladu. Jak vzpomíná, byl to opravdu adrenalinový zážitek, dokud nebyl na svém místě poslední díl.

Po více než 80 letech konečně stojí

Přesně 584 let od vítězné husitské bitvy a 84 let od výstavby soklu byl 14. srpna roku 2015 památník slavnostně odhalen. Skládá se z celkem 175 na sebe přesně dosedajících dílů kruhového tvaru s jednotlivými přesahy, takže zaujímá dokonale symetrický tvar.

Kamenný sokl je z roku 1931

Kvůli obrovské váze žulového kalichu se před jeho instalací Václav Fiala rozhodl zpevnit původní základovou desku. A na všechny přítomné čekalo překvapení. Odkrytí vrchní desky odhalilo opracovaný základní kámen, který byl připravený na původní stavbu v roce 1931.

Václav Fiala proto zakomponoval základní kámen do těsné blízkosti památníku. K jeho slavnostnímu odhalení dojde na Státní svátek 6. července 2017 v 10 hodin dopoledne.

Pokud k obřímu žulovému kalichu půjdete pěšky z Domažlic, v závěru cesty na vás čeká bonus v podobě kilometr dlouhé sochařské naučné stezky. Lemuje ji několik kamenných a dřevěných soch, které vznikaly při místních sochařských sympóziích.

autor: Pavel Halla
Spustit audio