Obyvatelé moravských Bedřichovic si centrum přeměnili na malý Londýn

27. březen 2020

Hlavní atrakcí většiny jihomoravských měst a vesnic jsou vedle starobylých historických památek zejména vinné sklepy nebo připomínky někdejší napoleonské historie. Ovšem v Bedřichovicích nedaleko Brna to neplatí. Místní centrum totiž připomíná Londýn.

Na náměstíčku uprostřed obce stojí z dálky viditelná červená telefonní budka. Taková, jakou všichni znají z londýnských ulic. Opodál se rozprostírá dětské hřiště. Jeho povrch připomíná složitou strukturu londýnského metra a jeho hlavní atrakcí je typický červený dvoupatrový autobus.

Za objekty stojí brněnská výtvarnice Kateřina Šedá. Vše vymyslela a zorganizovala. Bedřichovice si přitom vyhlédla ze zvláštních důvodů. „Je to vesnice, ze které většina lidí ráno odjede za prací do Brna či jiných míst a vrátí se až večer. Paradoxně se tak místní lidé mají větší šanci potkat někde ve městě než doma na vesnici. A centrum každé obce by mělo obsahovat něco, co lidi spojuje. Místní jednoznačně spojuje město, proto jsem ho sem chtěla nějak originálně zakomponovat. Shodou okolností jsem nakonec skončila až v Londýně,“ popisuje Kateřina Šedá.

Bedřichovice nad Temží oznamuje i rozcestník uprostřed obce

Lidé jsou z nezvyklé podoby centra Bedřichovic nadšení. „Nemáme tu zdaleka jenom londýnský poschoďový autobus anebo telefonní budku. Všimněte si třeba této silnice. V jejím dláždění jsou vyskládané vlnky, protože celá vozovka má symbolizovat londýnskou řeku Temži,“ popisuje bedřichovická obyvatelka Jana Hůrková. Podobně nadšený je i bedřichovický rodák Martin Jež: „Děti si užívají hlavně hřiště. Ale důležité je také to, že se tu teď konávají během roku různé kulturní akce,“ pochvaluje si.

V budoucnu se možná v Bedřichovicích dočkají ještě dalších londýnských atrakcí. „Některé naopak zrealizovat nešlo. Chtěla jsem třeba, aby se na náměstí jezdilo jako v Londýně vlevo. To nakonec nešlo z nejrůznějších důvodů uskutečnit dokonce ani na dětském hřišti,“ prozradila Kateřina Šedá. Podle ní se ale určitě nějaký další proveditelný nápad ještě najde. A přinejmenším místo zkrásní zelení, která už byla vysazena, ale potřebuje pár let, aby dorostla do krásy.

autor: hon
Spustit audio