Ocmanická rozhledna měří jen 15 metrů. Přesto nabízí nezapomenutelný výhled

23. srpen 2017
Česko – země neznámá

Rozhledny rostou po České republice jako houby po dešti. Jedna velice specifická stojí u Ocmanic, kousek od Náměště nad Oslavou. Čím je zvláštní? Je poměrně malá, takže se při výstupu ani příliš nezadýcháte. Ocmaničtí totiž dobře využili nezalesněný kopec nad obcí.

Ocmanická rozhledna vznikla díky dobrému nápadu. Obec potřebovala rekonstruovat vodárnu na kopci a někdo ze zastupitelů navrhl, že zařízení stojí na nejvyšší kótě v blízkém okolí. Proč tam tedy nepostavit rozhlednu. Nápad se ujal a dnes stojí v těsné blízkosti vodárny osmiboký jehlan ze smrkového dřeva s ocelovou šroubovicí schodiště uprostřed.

Rozhledna tvarem trochu připomíná indiánský stan, ale osm stran má jiný důvod. „Je to osm písmen názvu obce,“ vysvětluje starostka Ocmanic Věra Filipčíková. Do útrob vodárny je možné nahlédnout oknem.

Kopec nad Ocmanicemi je vysoký 428 metrů a je holý, nezalesněný. Rozhledna tak nemusela být vysoká. Stačilo pouhých 15 metrů. Na vyhlídkovou plošinu vede padesát schodů, takže se člověk ani příliš nezadýchá. Branka je otevřená celoročně. „Jenom v době námrazy se musí uzavírat, aby tady nikdo neuklouznul, a nahoře se může pohybovat maximálně osm lidí,“ dodává starostka.

Příjezdová cesta od Náměště

I těch 15 metrů výšky rozhledny stačí ke krásnému výhledu do okolí. Jako na dlani budete mít tři kilometry vzdálenou Náměšť nad Oslavou s jejím zámkem na kopci, nebo Haugwitzovu alej, cestu, po které jezdívali bývalí majitele panství.

Obec Ocmanice nabízí na svých internetových stránkách www.ocmanice.cz možnost virtuální vyhlídky z rozhledny. Realita je ale samozřejmě mnohem lepší.

Spustit audio