Od loveckého zámečku Jestřebí uprostřed lesa se rozbíhá sedm alejí

3. únor 2014
Česko – země neznámá

Italskému šlechtickému rodu Collaltů kdysi na Jihlavsku patřilo 1.700 hektarů lesů. Uprostřed nich si vybudovali lovecký zámeček a na sedm stran od něj prorazili sedm průseků. Dodnes se jim říká Aleje.

Lovecký zámeček patří do katastru nedaleké obce Jestřebí a v současné době patří Nadaci českého výtvarného umění. Je postavený v empírovém stylu.

V přízemí jsou menší prostory i s malou kuchyňkou. V prvním patře je velký sál a celá stavba pak končí malou věžičkou. Hned vedle zámečku stávaly čtyři hájenky, dnes jsou tam už jen tři. V Jestřebí se ještě teď najdou pamětníci, kteří na Alejích zažili hajné a fořta.

Letecká fotografie Zámečku Jestřebí

Přímo od zámečku vede paprskovitě sedm rovných cest. Dobře je to vidět zejména na mapách. Každá z cest, kterým se začalo říkat aleje, vede k určitému cíli, většinou okolním obcím. Vydat se tak můžete Stonařovskou, Kněžickou, Brtničanskou, Opatovskou, Jestřebskou alejí, ale také třeba Zelenou, která končí v lukách a Tabulní, která ústí na silnici ke Stonařovu. Nejdelší z nich měří asi šest kilometrů, nejkratší tři kilometry.


Zvětšit mapu

Spustit audio