Oddělovala je přehrada Slezská Harta. Po letech spojil dvě vesnice přívoz

13. září 2016
Česko – země neznámá

Obce Roudno a Rázová nedaleko Bruntálu kdysi spojovala asfaltová cesta. Nad hlavní překážkou v podobě řeky Moravice se klenul obloukový most.Na Moravici ale vyrostla přehrada Slezská Harta, která komunikaci přerušila. A když chtěl někdo vyrazit z Roudna do Rázové nebo naopak, musel objet celou přehradu.

Od letošního června je všechno jinak. S velkou slávou tu uvedli do provozu přívoz, který obě vesnice po téměř třiceti letech opět propojil. A dostal dokonce i jméno: Rouza, což je hravé spojení názvů obou vesnic – Roudna a Rázové.

Nápad, že by chybějící silnici mohl nahradit právě přívoz, vznikl v Roudnu. A ani v Rázové nebyli proti. Navíc pomohly stesky cyklistů, že objížďková trasa přes hráz přehrady je pro ně docela náročná. A od nápadu, který se v chytrých hlavách vylíhnul někdy na podzim roku 2015, nebylo daleko k činům.

Upravili tedy přístavní mola, zakoupili katamarán na elektrický pohon, vytyčili trasu a stanovili jízdní řád. A 4. června 2016 se na obou stranách mohla konat velká sláva. Katamarán už od května na zkoušku brázdil vody Slezské Harty, od června pravidelně vozí místní obyvatele i turisty.

Rouza na své trati urazí 1,7 kilometru. Než dorazí do cíle, uběhne půlhodina. Na katamarán se pohodlně vejde 10 osob včetně kočárků či jízdních kol. A pokud nefouká vítr nebo nenastane jiná nepříznivá situace, nemá kapitán s řízením přívozu žádnou velkou práci. Někdy může navíc cestou komentovat okolní zajímavosti nebo přidat pár informací o stavbě přehrady.

Vmanévrovat katamarán do přístavu není jednoduchá záležitost

Přívoz bude vozit místní i turisty až do konce září, a to o víkendech a státních svátcích. O příštích prázdninách pak bude opět jezdit denně. Jízdní řád si můžete ověřit na stránkách www.slezskaharta.eu.

Spustit audio