Odkud získáte krásný výhled na Boleradice? Stačí se připojit k Cyrilu a Metodějovi

18. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Vrch Nedánov nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na jihomoravské Boleradice a široké okolí tohoto městyse. A už přes osm let dolů shlíží spolu s turisty i působivé dřevěné sousoší slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

„Je odtud opravdu nádherný rozhled. Člověk má Boleradice i okolní lesy jako na dlani,“ říká boleradický starosta Bohuslav Barek. Ne nadarmo stojí kousek od cyrilometodějského sousoší také rozhledna, která umožňuje pohled do ještě větší dálky než jen na městys a jeho bezprostřední okolí. Nesmíte mít ale zrovna smůlu na počasí.

Dřevěným sousoším se místní rozhodli připomenout cyrilometodějskou tradici a její význam pro celou Moravu. Sami soluňští bratři ale nejspíš přímo na toto místo nezavítali. „Není to samozřejmě vyloučené, ale já o žádném přímém důkazu nevím. Místo má ovšem křesťanskou tradici sahající hluboko do minulosti. Dřív tu totiž bývalo pohřebiště,“ dodává starosta Barek.

Sousoší Cyrila a Metoděje je častým cílem turistů, zejména těch na jízdních kolech. Rovinatý region totiž nenabízí moc možností, jak si užít jízdu do pořádného kopce. A cesta na Nedánov rozhodně patří k těm fyzicky náročnějším. A zároveň krásným.

„Je to romantické místo, ne náhodou si ho někteří vybrali pro svou svatbu. Já už jsem tady oddával dvakrát. Jedna ze svateb byla dokonce tak velká, že sem svatebčané přijeli autobusem,“ prozrazuje první muž boleradické radnice.

Za lepšího počasí je od sousoší překrásný rozhled po okolí

Ten také ví, že o sousoší slovanských věrozvěstů je potřeba se průběžně starat kvůli poměrně choulostivému materiálu – dřevu. „Každý rok se musí napouštět lněným olejem. Je to poměrně nákladné, ale rozhodně nutné. Cyril s Metodějem totiž stojí v místě, kde jsou opravdu složité klimatické podmínky. I na trávě je vidět silný vliv slunce, které sem v letních měsících praží,“ upřesňuje Bohuslav Barek.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.