Okolí České Třebové na Pardubicku nabízí zázračnou studánku i vyhlídku z Kozlova

7. březen 2014
Česko – země neznámá

Česká Třebová na Pardubicku je pro mnohé známá pouze jako významný železniční uzel. Málokdo ovšem ví, že má také nádherné lesnaté okolí s místy jako stvořenými pro turistickou návštěvu.

Je tu možné vystoupat do výletní restaurace Na Horách, u které si lze omýt oči v zázračné studánce, ke které se vztahuje jedna pověst.

Ke studánce chodili lidé už dříve, protože věřili, že její voda je zázračná. Z vděčnosti házeli proto do vody peníze. A to přivedlo mládence jménem Pivoňka na nápad, že je vybere a propije. A trest za to na sebe nenechal dlouho čekat. Znenadání oslepl. Svoje provinění si ale uvědomil a peníze do studánky vrátil. A tím pádem se mu vrátil i jeho zrak.

O tomto zázraku si pak lidé povídali a na znamení vděku, který přičítali panence Marii, tam vystavěli kapli jí zasvěcenou. Vysvěcena byla v roce 1839. Kolem ní je postavená křížová cesta a ještě dnes tu najdeme boudy, ve kterých se v době poutí prodávalo.

Kozlovská rozhledna

Studánka se nachází nad výletní restaurací a na budově si přečteme pamětní desku, na které stojí, že zde v roce 1851 trávila své šťastné dny se svými dětmi Božena Němcová. Díky výborným pramenům tady byly totiž lázně.

Od výletní restaurace je pak možné se vydat lesem na Kozlovský kopec, který má nadmořskou výšku 602 metrů. Nedaleko ve vesničce Kozlov pobýval a tvořil další známý český umělec - malíř Max Švabinský. Ten tady strávil celých 24 let na přelomu 19. a 20. století. Nadšený krásnou krajinou namaloval například svůj známý obraz Chudý kraj a mnoho portrétů své první ženy Ely.

Občerstvit se můžeme také na chatě Maxe Švabinského a navíc se rozhlédnout po kraji z místní rozhledny. Z té za dobrého počasí uvidíte naše hraniční hory, od Krkonoš až po Jeseníky.

autor: BAL
Spustit audio